Začala monumentálním průvodem, ve kterém se kromě zástupců pořádajícího Řádu sv. Huberta objevili myslivci se psy různých loveckých plemen, mažoretky, jezdkyně na koních, koňská spřežení, chovatelé s dravými ptáky, ale například i páry kostýmovaných, ve kterých zářily dámy v šatech, hrajících všemi barvami.

Na jednom z koňských povozů se v průvodu projel i místopředseda vlády České republiky Pavel Bělobrádek nebo izraelský velvyslanec Gary Koren a další osobnosti.

„Česká myslivost patří k těm, které jsou ve světě hodně známé. Slavnost, jež se vrátila do obnoveného areálu na Kuksu, je dokladem toho, že myslivost je v Čechách, a to hlavně na venkově, hodně oblíbená," řekl kupříkladu Martin Žižka, ředitel odboru státní správy lesů, myslivosti a rybářství ministerstva zemědělství.

Řádu sv. Huberta poděkoval za udržování tradic i poslanec Evropského parlamentu Tomáš Zdechovský. „Využiji všechny kontakty, které mám a budu usilovat o to, aby toto krásné místo bylo zapsáno mezi památky do seznamu UNESCO," přislíbil na slavnosti. Návštěvníci i účinkující v sobotu už po poledni zaplnili malebné kukské údolí tak mohutně, že po schodech ke kostelu se nedalo ani procházet. Pořadatelé měli trochu zamotané hlavy z netrpělivců, kteří už nápor neunesli a vydali se do kopce k hospitalu po louce, v níž byla umístěna odpalovací technika pro večerní ohňostroj. Naštěstí nezačal dříve než měl. „Je to tu krásné, moc jsme se těšili, hlavně děti jsou nadšené z mnoha plemen psů i ptáků, které nikdy neviděly zblízka," svěřila pocity návštěvnice Lenka Žáková. Právě doprovodné aktivity kromě programu na pódiích lákaly nejvíce. S ukázkami přispěchali nejen zmínění chovatelé, ale kupříkladu i policisté se služebními psy, jezdci na koních a další.

S tématicky laděnou nabídkou rozbalili své stánky prodejci. Kromě různých obleků, bot a mysliveckých doplňků, nabízeli nevšední pokrmy. Na své si tak přišli gurmáni. Ve stánkách totiž nechyběly hlavně pokrmy z divočiny. Různé klobásy, jiterničky, na guláše se stály fronty. „Je to taková vzácnost, nejde neochutnat," usmíval se další účastník, Petr Kovář. Zájemci mířili také do lapidária nebo za vůněmi bylinkové zahrady. Sobotní odpoledne bylo zkrátka naplněno po okraj zábavou, myslivostí i duchovnem, kterou uzavřela slavnostní mše v kostele.