Jen další byrokratický výmysl, který státu nic neušetří a potřebným pouze přitíží. Tak hodnotí zdravotně postižení nový způsob vyplácení sociálních dávek prostřednictvím bankovních tzv. sKaret. Složenky, které jsou dnes pro velkou část nemohoucích jediným dostupným způsobem výběru peněz, se mají stát do konce roku historií.

„Naprostá většina bankomatů není uzpůsobená k tomu, aby k nim mohl člověk na vozíku pohodlně zajet, natož je ovládat. Mnohdy nemáme v pořádku ani horní končetiny. Sám vlastním klasickou bankovní kartu, ale dokážu ji do bankomatu pouze vložit, nikoliv už vytáhnout. Navíc mám problém číst z monitoru kvůli odrazu světla, špatně dostupnou mám i klávesnici," řekl kvadruplegik Jan Horák z Pardubic, který má ochrnuté nejen nohy, ale i ruce.

Těžko stravitelnou novinkou budou sKarty i pro důchodce, kterým na ně budou chodit například příspěvky za bezmocnost nebo na telefon. Celý život byli zvyklí na složenky. Problém mají nejen se současnými technologiemi, ale i se složitým dojížděním k bankomatům, které jim jejich zdravotní stav navíc ani nemusí dovolit. Nit suchou na novém systému však nenechávají ani mladší klienti žijící ve městech, pro něž nejsou bankomaty nebo elektronické bankovnictví žádný problém.

„Veškeré platby mi chodí deset let na účet, ale teď si nějaký výrobce karet proloboval byznys. Stát si asi myslí, že díky výpisům transakcí z sKaret bude mít pod kontrolou zneužívání dávek, ale to je nesmysl. Alkoholici se stejně rozhodli žít v příkopech, jaký pro ně bude problém koupit si v obchodě přes kartu rohlíky a mléko a venku je s korunovou slevou jak na tržnici směňovat s domluvenými zákazníky za kořalku? Před markety jen přibude somráků," zlobí se Josef Fučík, který v Nové Pace vede občanské sdružení Život bez bariér. To pracuje s postiženými, začleňuje je do života a zaměstnává je v chráněných dílnách.

Fučík připomněl, že pro polovinu jeho klientů budou sKarty novinkou jak z Marsu, protože doposud nemají ani vlastní účet. „Třeba mentálně postižení, kteří nebyli zbaveni svéprávnosti, si PIN pochopitelně napíšou tlustým fixem přímo na kartu, takže je brzo někdo okrade," upozornil.

Úřady práce začnou sKarty rozesílat příjemcům dávek od července, celkem na ně bude v Česku odkázáno milion lidí. Ministerstvo sociálních věcí včera potvrdilo, že navzdory slibům chce možnost zasílat peníze přes složenky zrušit.

Klienty budou nutit

Stát to zdůvodňuje náklady: složenky stojí stát ročně čtvrt miliardy korun, zatímco převod přes účet do České spořitelny, která tendr na správu sKaret vyhrála, bude zdarma.

„Výběr dávek přes složenku bude možný jen ve výjimečných případech," uvedla mluvčí ministerstva Viktorie Plívová. I když připustila, že nikoho nelze nutit, v praxi to tak bude nejspíš vypadat.

Tomu nasvědčují informace přímo z úřadů práce. „Složenky končí, možnosti budou tři. Hlavní je sKarta, následuje převod na účet, výjimečně hotovost," řekl šéf pardubického úřadu práce Petr Klimpl.

Vedení Národní rady zdravotně postižených (NRZP) se proti zániku složenek bouří a s vládou se o tom ještě dohaduje. Překvapeni jsou i někteří poslanci, kteří pro reformu původně zvedli ruku.

V jednání už teď je však nabídka, kterou mnozí potřební ocení: stát jedná s některými obchodními řetězci, aby na pokladnách svých marketů umožnily zákazníkům výběr peněz z sKaret, tedy tzv. cash back. Podle informací Deníku se to týká například prodejen Coop, jež jsou rozšířené hlavně na venkově. Tam by to potřební uvítali asi nejvíc.

NRZP kritizuje také skutečnost, že Česká spořitelna bude mít detailní informace o svých klientech, a to včetně jejich zdravotního stavu nebo co a ve kterých obchodech kupují; sKarta jako bankovní produkt navíc může podléhat exekuci.

„Jedné třetině příjemců dávek způsobí sKarty obrovské problémy, protože se nemají možnost dostat k bankomatu, a tudíž jejich jedinou možností jak peníze obdržet je poštovní poukázka," dodal šéf NRZP Václav Krása.

Co jsou to sKarty

• sKarty budou muset mít všichni příjemci dávek i při jednorázovém příspěvku či dvouměsíční nezaměstnanosti

• karty budou vydávat od konce června úřady práce, k vyzvednutí klienta vyzvou dopisem

• karty nahradí dosavadní průkazy zdravotně postižených, budou sloužit k výběru sociálních dávek z bankomatu i k placení

• na karty se budou vyplácet téměř všechny sociální dávky, příspěvky a podpory (například rodičovský příspěvek, přídavek na dítě, příspěvek na bydlení , podpora v nezaměstnanosti, dávky v hmotné nouzi, dávky pro osoby se zdravotním postižením)

• nebudou se na ně posílat pouze důchody a nemocenské

• na plastikové kartě s čipem bude jméno příjemce dávek, identifikační číslo ze systému a doba platnosti

• karty postupně nahradí průkazky pro handicapované, ti na nich budou mít i svou fotografii, datum narození a stupeň postižení

• vydání karty jednou za čtyři roky bude zdarma

• vydání nové karty za poškozenou, ukradenou či ztracenou bude stát 240 korun a vygenerování PIN pak 100 korun

• výběr z bankomatu bude zdarma jen jeden u každé dávky, další výběr bude stát šest korun a u automatů jiné banky pak 40 korun

• zdarma bude jeden bezhotovostní převod z karty u každé dávky

• kartu budou muset povinně používat k placení jen lidé, kteří jsou podezřelí ze zneužívání dávek

• kartou nebude možné platit v hernách, zlatnictvích či barech