Nemocnice ve správě Královéhradeckého kraje uzavřely smlouvy se zdravotními pojišťovnami až do roku 2017. „Ze smluv vyplývá, že rozsah péče poskytované krajskými nemocnicemi se nezmění," informoval mluvčí kraje Imrich Dioszegi. Zdravotní pojišťovny vypověděly smlouvy s nemocnicemi koncem roku 2011 a během loňska probíhala jednání nad novými dohodami.

Včasná příprava

„Rozsah péče se podařilo uhájit ve stávajícím rozsahu. Výsledkem jednání nad novými smlouvami je také zajištění provozu dvou iktových center, přibude několik lůžek neurologie, JIP či rehabilitace v Trutnově a v Náchodě," uvedl Miroslav Vávra, který je pověřen vedením Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje.

„Vzhledem k tomu, že jsme provedli reprofilizaci lůžkového fondu našeho zařízení po dohodě s pojišťovnami včas, nejsme nyní v tomto ohledu limitováni a se smlouvami na příštích pět let problém nemáme," říká Miroslav Nývlt, náměstek pro LPP a mluvčí Oblastní nemocnice Trutnov.

Aktuálně je pro pacienty i personál zajímavé, že v letošním roce by konečně mělo proběhnout výběrové řízení na přístrojové dovybavení iktového centra, aby bylo zajištěno podle příslušné vyhlášky. „Znamená to například nový CT přístroj, ultrazvukové přístroje, monitorovací systém pro jednotky intenzivní péče, infuzní techniku, vybavení pro rehabilitační oddělení a další. Tím by došlo samozřejmě i ke zkvalitnění služeb, které poskytujeme," dodává Miroslav Nývlt.

Stejný rozsah

Nové smlouvy s pojišťovnami například královédvorské nemocnici a jejím pacientům změny v rozsahu zdravotní péče nepřinesou. Nemocnice už podepsala smlouvu s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou a s Vojenskou zdravotní pojišťovnou. Ředitelka Jana Holanová předpokládá, že smlouvy s ostatními pojišťovnami budou podepsány do konce ledna. Jednání o podobě těchto smluv jsou podle ní bezproblémová.

„Rozsah péče zůstává stejný jako vloni. Počet lůžek se nesníží, ale ani nezvýší," informovala Jana Holanová. Městská nemocnice Dvůr Králové disponuje 166 lůžky na čtyřech odděleních. Zdravotníci poskytují lůžkovou péči na interním, chirurgickém a urologickém oddělení a na oddělení následné péče.

Královéhradecký kraj se na svém území stará o čtyři oblastní nemocnice v Trutnově, Jičíně, Náchodě a Rychnově nad Kněžnou a jednu městskou nemocnici ve Dvoře Králové. Celkem v krajských nemocnicích slouží lidem na 1500 lůžek a pracuje v nich 2,5 tisíce zaměstnanců.

Stále se rozvírají nůžky mezi tím, co je medicína schopná poskytnout a na co jsou prostředky

Nemocnice ve správě Královéhradeckého kraje uzavřely smlouvy se zdravotními pojišťovnami až do roku 2017. Několik otázek k tomu jsme položili Miroslavu Nývltovi, jenž je náměstkem pro LPP a mluvčím Oblastní nemocnice Trutnov.

Je v tomto případě výhodou být součástí holdingu? Je jeho vyjednávací pozice směrem k pojišťovnám silnější?
Hlavním posláním holdingu je zásobování nemocnic spotřebním zdravotnickým materiálem a léky, kde je jeho pozice díky většímu odbytu ve srovnání s jednotlivými nemocnicemi výrazná. Menší vliv má na vyjednávání se zdravotními pojišťovnami, neboť smluvní vztah je navazován s každou nemocnicí jako samostatným právním subjektem.

Jakým směrem se české zdravotnictví ubírá? Na co je při uzavírání smluv ze strany pojišťoven kladen největší důraz, co naopak význam ztrácí?
Obecně je české zdravotnictví ve srovnání s evropským na dobré úrovni, ale stále se rozvírají nůžky mezi tím, co je medicína schopná poskytnout a na co jsou v systému k dispozici finanční prostředky. Zdravotní pojišťovny kladou při uzavíráni smluv důraz na dodržení vyhlášek o personálním a přístrojovém vybavení, které letos vcházejí v platnost a mohou některým zařízením dělat velké problémy. Přitom úhradové vyhlášky určující množství finančních prostředků přidělovaných zdravotními pojišťovnami v posledních letech tyto prostředky stále redukují při požadavku na zachování stávající péče.

Jaké je místo trutnovské nemocnice ve zdravotnictví našeho regionu?
Předpokládáme, že si nemocnice nadále udrží statut zařízení, které je v našem regionu nezbytné a nezaměnitelné. Očekáváme trendy poslední doby tzn. stále větší přesun péče do ambulantní složky, jednodenní péče atd. na úkor péče hospitalizační. Přitom již výraznější redukci lůžkového fondu nepředpokládáme.

Pavla Svítková, Aleš Vaníček