Projekt, který má část města přeměnit na obdobu pražských Stínadel, však nebude realizovat obecně prospěšná společnost Foglarova ulička, ale východočeská pobočka brněnské Společnosti přátel Jaroslava Foglara a také majitel pozemku vnitrobloku.

„Stále si myslíme, že ta idea je dobrá. Přinese užitečnou spojku mezi pěší zónou a nábřežím, ale také připomene prostředí z románů uznávané osobnosti literatury,“ uvedl člen společnosti Jiří Polák.

Slavnostní otevření uličky proběhne v sobotu v 10 hodin. Součástí bude odhalení červené uliční cedule Foglarova ulička, vystoupení písničkářů, nebo ukázka létajícího kola Jana Tleskače.

„Chceme jít strategií malých krůčků a projekt stále rozvíjet. V uličce bude zatím k vidění antikvariát s jedinou bustou Foglara v republice a interaktivní zeď, na kterou budou moci psát lidi své myšlenky. V říjnu by mělo dojít k otevření pravé italské pizzerie Etna – U ježka v kleci, kam chceme později umístit skulpturu spisovatele. Plánované muzeum skautingu bohužel zatím nebude,“ řekl Polák.

Společnost však stejně jako její předchůdce zatím nemá vyjasněné financování projektu. „Na části nákladů by se mohli podílet budoucí nájemníci obchodů v lokalitě. Další možností je dotace z fondů Unie. Pokud se po volbách změní vedení radnice, tak se možná připojí i město,“ míní Jiří Polák.

Přísun evropských peněz je však podle „kmotra“ projektu, evroposlance Oldřicha Vlasáka, jen zbožným přáním organizátorů. „Je to příliš malý projekt. Tam se počítá s městskými penězi. Když se podaří vyřešit to, aby město neinvestovalo do soukromého majetku a bude projekt, na kterém se všichni shodnou, tak by to Hradec měl vzít za své,“ řekl Vlasák.

Žádat o peníze město však není podle náměstka primátora Martina Soukupa dobrý nápad. „V souvislosti s uličkou panovala rozjitřená nálada a politické strany se nemohly dohodnout. Bylo by to teď velmi těžko průchodné zastupitelstvem,“ dodal Martin Soukup.