Tak vypadal nultý ročník soutěže pro studenty oboru požární ochrany. Čtyřčlenná družstva z několika škol z celé republiky byla vidět po celém městě. Na devíti stanovištích zachraňovala různě zraněné osoby, ale i překonávala na laně řeku Jizeru. 

Přihlásit se mohly týmy ze všech škol v republice, kde vyučují požární ochranu nebo záchranářství. „Těch škol je, tuším, v republice devět, máme tady soutěžní družstva z šesti,“ poznamenal organizátor soutěže a zástupce ředitele Střední školy Semily Daniel Sisr. Do soutěže se přihlásily školy z Liberce, Čáslavi, Liberce, Kladna, Pardubic a samozřejmě hned tři týmy z domovských Semil. 

„Na všech stanovištích kontrolovali řešení zadaných úkolů profesionální záchranáři a hasiči,“ doplnila odborná pedagožka Karolína Grafová.  

Sládek jabloneckého minipivovaru Volt Martin Palouš (vlevo) a podsládek Václav Havel ukazuje ve varně diplomy z Mezinárodního pivního festivalu v Českých Budějovicích.
Volt dovezl z pivního festivalu sadu medailí. Úspěchu si cením, říká sládek

Týmy se pustily do soutěže najednou, každý na jiném stanovišti s tým, že měly harmonogram, kam dále postupovat. Nesoutěžilo se na čas, ale na body, které týmy získávaly na každém stanovišti. Ty se nacházely přímo ve škole, ale i v budově zdejší radnice, v parku Ostrov i přímo u nástupu na Riegerovu stezku spojující Semily a Podspálov. 

Hasičským a záchranářským nadějím se nový závod líbil. „Na takové soutěži jsem poprvé, docela jsme to zvládli, nejsložitější byla asi resuscitace na úřadě,“ přiblížil Jakub Lacina ze Semil. 

Podobně na tom byl i Aleš Kopecký ze Střední průmyslové škola chemické Pardubice. „Pracovali jsme s kluky jako tým. Části úkolů jsme si rozdělovali tak, aby každý dělal to, na co se nejvíce cítil. Dobrá byla třeba imitace dopravní nehody.“ 

Více než sto padesát lidí uklízelo o víkendu lesy v okolí Harrachova. Většina z nich sem dorazila z koncernu Škoda Auto.
Odpadky po turistech trápí lesy u Harrachova. Pomohli zaměstnanci automobilky

Nadšení neskrývali ani mladí záchranáři ze Střední školy Kateřinky Liberec. „Nádherně namaskovaní figuranti, skvěle zahrané situace. Třeba hypoglykemický záchvat byl úplně jako reálný. I resuscitace na úřadě byla dokonalá. A kdy bylo nejhůř? Asi hned na prvním stanovišti, ale jen, než jsme se rozkoukali. Pak už jsme sklízeli jen samé pochvaly,“ usmál se viditelně potěšený Martin Hrčka. 

„Dostali jsme pozvánku, rozhodli jsme se přihlásit na poslední chvíli. Na podobné soutěže jezdíme pravidelně, ale dříve spíš do Prahy. Tady to máme blíž. Soutěže jsou vítaným ozvláštněním výuky,“ poznamenala pedagožka předmětu Bezpečnostně právní činnost na škole Kateřinky Barbora Sojáková. 

Výkony soutěžících oceňovali i sami rozhodčí. Třeba na stanovišti, které spočívalo nejprve v zapamatování si sedmnácti obrázků při třicetisekundovém prohlížení, poté běhu s přilbou, kyslíkovou lahví a fotbalovým míčem, a nakonec vzpomínání na obrázky. „Třeba jedno družstvo kluků z pardubické školy po běhu uhodlo všechny obrázky. Kluci si je rozdělili do skupin a po běhu je napsali všechny. To jsem doslova smekl,“ přiblížil učitel odborných předmětů semilské školy Jaroslav Tomka. 

Volební urna. Ilustrační foto.
Volby se blíží. V Libereckém kraji kandiduje řezník, neslyšící nebo anarchistka

Organizátoři ze Střední školy Semily chtějí v pořádání podobné soutěže pokračovat i v dalších letech. „Letos jsme si pořádání takové soutěže vyzkoušeli a určitě budeme připravovat další ročník. Dokážu si představit, že by soutěžících mohlo být i víc a z dalších škol,“ doplnil Sisr. 

Škola ostatně spolupořádá i studentský závod TFA aneb Nejtvrdší hasič přežije. Ten by se měl v Semilech konat 18. října.