Komiks byl v Čechách díky Rychlým šípům a Čtyřlístku dlouho považovaný spíše za dětskou zábavu. Doba však pokročila a žánr i jeho tvůrci se dostávají do povědomí veřejnosti jako plnohodnotní a schopní umělci.

Kdo by o tom přeci jen měl   pochybnosti, má ideální příležitost situaci na vlastní oči posoudit. Česká komiksová špička si totiž dává výtvarné dostaveníčko v Galerii města Trutnova.

Geislerová, Grus, Kuthan, Jerie, Jiříček, Korunka, Lachman, Rubec. Co jméno, to tvůrce, který již k historii českého komiksu patří. A společně se sešli na jedinečné výstavě pod názvem Krakonošové.

„Nabízíme reprezentativní výběr mladých osobností, které se už v českém prostředí etablovaly jako uznávaní tvůrci v oboru. Pojítkem jejich prací je téma Krakonoše, ke kterému osobitým způsobem přistoupil každý ze zúčastněných. Jádro expozice ale tvoří  volný výběr z dosavadní tvorby," říká ředitelka galerie Lucie Pangrácová.

Návštěvníci se mohou těšit zejména na trutnovského rodáka, a zároveň hvězdu českého komiksu Jiřího Gruse, který tu mimo jiné představuje ilustrace ke sbírce povídek Bohumila Hrabala Rukověť pábitelského učně.  A v současné době se věnuje i trutnovskému drakovi. „Komiks Drak nikdy nespí je novodobou adaptací trutnovské dračí legendy o vzniku města," dodává autor.

Souborná výstava mladých kreslířů, ilustrátorů a autorů komiksů potrvá v Galerii města Trutnova do konce roku.