„Všichni jsou z regionu a mojí snahou je, aby do konce příštího týdne byl ředitel vybraný,“ uvedl pro Deník a dodal, že výběrové řízení nebude. „Nemůžeme otálet, současný ředitel skončí nejdéle posledního července,“ řekl náměstek hejtmana. „Jsme vystaveni časové tísni. Proto jdeme adresnou cestou za lidmi, kteří k tomu, aby vedli nemocnici, mají předpoklady,“ informoval Aleš Cabicar. „Výběrové řízení by vše prodloužilo. Chystám se jednat se třemi adepty, nominaci navrhnu představenstvu zdravotnického holdingu, který pak ředitele jmenuje,“ doplnil náměstek hejtmana.

Přiznal, že jedním z oslovených je primář oddělení ARO Martin Šimák, který už nemocnici po odvolání Romana Koudeleho kočíroval.

Ředitel trutnovské nemocnice Jaroslav Kratochvíl.
Rychlý konec. Ředitel trutnovské nemocnice Jaroslav Kratochvíl rezignoval!

Zaměstnanci jsou nyní podle Ivy Řezníčkové, která v nemocnici zastupuje odbory, rádi, že současný ředitel funkci opouští. „Považují jeho volbu za nešťastné řešení. Lidé čekali že dojde po předchozím období ke stabilizaci, ale místo toho z jejich pohledu přišla ještě větší destabilizace. Pan ředitel vše podle nich uchopil za špatný konec. Dělal unáhlená rozhodnutí od stolu a podobně,“ řekla Iva Řezníčková, podle které je nyní management nemocnice rozložený. Chybí náměstci, ředitel je ve výpovědi. „Není tam s kým jednat,“ poznamenala odborářka. „Představy, že nikdo nemocnici neřídí, jsou mylné. Pan ředitel Kratochvíl, dokud nebude nahrazen, vykonává statutární funkci ředitele a předsedy představenstva nemocnice,“ komentoval Aleš Cabicar.

Zaměstnanci špitálu se obrnili mlčením. „Nebudeme nic říkat, nestojíme o problémy,“ bránili se diskusi. „Na odděleních děláme dál svou každodenní práci, žádné oficiální informace jsme nedostali, vše se dozvídáme jen z médií,“ prohlásila pouze jedna ze sestřiček. „Události kolem rezignace se v tuto chvíli řeší v orgánech kraje a představenstvu Zdravotnického holdingu KHK a.s., kterým to náleží,“ vysvětlil k tomu Aleš Cabicar.

Trutnovská veřejnost vnímá střídání ředitelů ve špitále spíš okrajově. „Ředitel mě léčit nebude, ani nevím, jak se jmenuje. Hlavně, aby tu byli schopní lékaři a sestry,“ vyjádřil se jeden z pacientů.

Nemocnice stabilizaci ve vedení nutně potřebuje. Zástupci Královéhradeckého kraje tento týden oznámili, že areál špitálu čekají rozsáhlé změny, na které chce kraj vyčlenit 265 milionů korun. První etapa řeší přestavbu objektu oddělení lékařské mikrobiologie a imunologie, ve druhé dojde k demolici budovy oddělení klinické biochemie. Vznikne tam pracoviště konsolidovaných laboratoří. O návrhu mají jednat 19. června zastupitelé.