Česká kotlina má velmi dlouhou vinařskou historii. Vždyť první písemné zmínky o vínu a vinařství jsou již v Kosmově kronice. Dnes se víno znovu stává důležitým kulturním nápojem.
Klepali si na čelo
Snad právě proto se před deseti lety rozhodl vinař Stanislav Rudolfský poškádlit štěstěnu a na jižním svahu kukského údolí, kde hrozny možná pěstoval i hrabě František Antonín Špork, vysázel první rostlinky révy.
„Mnozí lidé si tehdy klepali na čelo a říkali, že tady víno nikdy neporoste. Opak je však pravdou," vzpomíná na své začátky na kukské stráni Stanislav Rudolfský.
A vínu se na zdejší stráni daří tak, že je vyhledávanou destinací turistů a milovníků „božského" moku. Zdejší vinobraní je jednou z nejnavštěvovanějších akcí na Trutnovsku. Jeho kouzlo doplňuje i skutečnost, že se koná v krásných scenériích Šporkova hospitalu.
Na desáté výročí založení kukské vinice si zdejší rostlinky připravily pro Stanislava Rudolfského sladké překvapení. Vášnivého vinaře, jeho rodinu a kamarády totiž čeká nejlepší sklizeň v historii. „Máme sice několik lahví z minulých ročníků, ale těch bylo skutečně málo," říká Stanislav Rudolfský s tím, že předchozí úrody zhatily buď kroupy či jarní mrazíky.
„Teď to vypadá, že je réva v dobré kondici. Máme tady dva a půl tisíce rostlin, a řekněme, že by z každé mohla být jedna láhev vína," uvedl vinař. Dodal, že sklízet začne zřejmě v říjnu. Na první ochutnávku letošního vína si však lidé musí ještě počkat.
Další ročník kukského vinobraní má Stanislav Rudolfský zdárně za sebou. Ta pravá práce jej však, spolu s rodinou a kamarády, ještě na „šporkově" vinohradu čeká. „Vinobraní je oslavou tohoto božského moku, ale ta pravá sklizeň začne až v říjnu," říká Stanislav Rudolfský s tím, že na první ochutnávku z letošní rekordní sklizně hroznů si lidé budou muset ještě počkat.
Například Hana Novotná z Trutnova, která na kukské víno nedá dopustit. „Moc mi chutná. Má svoji specifickou, trošku hořkou, chuť, ale je opravdu výborné a už se těším na jeho ochutnávku."
Nejen pro ni má Stanislav Rudolfský dobrou zprávu, že víno z letošní sklizně si budou moci vychutnat při prvních letních paprscích příštího roku. „První ochutnávky by mohly být na jaře. Finální produkt očekáváme se spuštěním turistické sezony. Tedy v červnu či červenci," informoval Stanislav Rudolfský, vinař z Kuksu.