"Stromky správné velikosti a očekávané kvality nejsou. Plantáže na vánoční stromky v Krkonošském národním parku nemáme a výsadby, které po prořezávkách byly vhodné jako vánoční stromky, nezastavitelně odrůstají," vysvětlil Václav Jansa, vedoucí odboru péče o les Správy KRNAP.

V posledních letech Správa KRNAP nabízela stromky z volného lesa s certifikátem FSC, které by v rámci hospodaření v lese stejně museli lesníci vyřezat. Proto bylo podle nich lepší vyříznout je a nabídnout veřejnosti jako vánoční stromky.

Česká lesnická akademie provedla zájemce areálem školy i budovou školního polesí.
FOTO: Vábení jelena i virtuální těžba dřeva. Lesárna ukázala svoje zázemí

"Hospodaření v lesích Krkonošského národního parku je založené na respektování přírodních procesů, a tak v maximální míře využíváme přirozené obnovy namísto umělých výsadeb. Takové stromky ale často rostou ve skupinách a nemají pravidelné koruny, často mají zakřivené kmínky, a proto nejsou vhodné jako vánoční stromky," přiblížil situaci mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

V posledních letech je markantní radikální pokles umělé obnovy ve prospěch přirozeného zmlazení. "Zatímco na počátku 90. let minulého století bylo třeba zalesňovat na zhruba 800 hektarech, s třicetiletým odstupem jsme v současnosti na přibližně 15 hektarech ročně. Tento trend a bohatá semenná základna ve zdejších lesích nám umožnují na velké části spravovaného území ponechat přírodu, aby se vyvíjela bez našich zásahů," objasnil Drahný.

Hajní Správy KRNAP vyrazili do krkonošských lesů vyřezat mladé ekostromky, které se budou prodávat 17. prosince ve Vrchlabí.
FOTO: Hajní vyrazili do krkonošských lesů pro vánoční stromky