Stanislav Voleský je přivítal v domě s pečovatelskou službou, kde již řadu let žije. Dorty, květiny a také například pěkná řádka lahvových piv, ovázaných mašličkami, lemovaly dlouhý stůl oslavence.
S gratulací a velkými kyticemi květin přišli například představitelé města v čele se starostkou Iljanou Beránkovou nebo senátor Pavel Trpák. „Strýc se narodil v Dělnické ulici a prožil celý život na Sychrově. Na kopečku nad ČSAD si kdysi koupil starý domeček, který pak do svých osmdesáti let stále přestavoval. Prakticky celý aktivní život dělal topiče. Vstával v pět hodin ráno a stále dělal dvanáctky v náročných podmínkách Juty. Vydržel to až do důchodu. Protože však měl zkoušky na středotlaké kotle, byl o něj velký zájem. A tak šel topit do bramborárny. Když mu bylo sedmdesát, zlákali ho ještě jako topiče do ČSAD. Ani v tom pokročilém věku pro něj nebyl problém složit dvacet metráků koksu. V kotelně byl až do pětasedmdesáti,“ přiblížil život svého příbuzného Karel Šklíba.
Oslavenec jen přitakával a všem přítomným opakovaně přál hodně zdraví, spokojenosti a aby tu byli co nejdéle. Stoletý důchodce, který tolik roků dřel, neměl jednoduchý ani osobní život.
Do poslední chvíle se staral o těžce nemocnou, ležící manželku a o svou dlouhodobě nemocnou dceru. Nějaký čas, než dcera zemřela, pobývali spolu už v úpickém pečovatelském domě. Péči mu v něm už devět let zajišťuje kolektiv zaměstnankyň.
Jídlo už nemůže, ale pivo si dá rád
„Od prosince, kdy upadl, už nemůže pan Voleský chodit. Vyžaduje tedy celodenní péči. V součinnosti s rodinou a s oblastním sdružením červeného kříže Alice se to dá zvládnout,“ uvedla vedoucí pečovatelského domu Eva Kuželková. Prozradila, že jubilant už nejí, živí se pouze nutridrinky a miluje pivo. To také na slavnosti s radostí předvedl. S panem Voleským bývá často i legrace.
„Když jsem mu řekl, že táta dneska nepřijde, protože je nemocný, tak povídá – ježíšmarjá, a copak se hochovi stalo? To, že tátovi je už pětaosmdesát, prostě nebere. Dlouho sám sobě roky cíleně ubíral a skutečný věk nechtěl přiznávat,“ dodal Karel Šklíba.