Je mezi nimi i památná lípa v krkonošské obci, která se ucházela o titul Strom roku 2009, dostala se do finálové desítky a skončila šestá. Už tehdy získala peníze, za které kolem ní místní postavili lavičku.

Zaslouží si péči

„Letošní úspěch maršovské lípy hodnotila jiná porota. Je vidět, že jde o skutečně neobvyklý strom, který si i nadále zaslouží pozornost,“ komentovala Hana Rambousková, koordinátorka projektu Zdravé stromy pro zítřek.

Nadace Partnerství obdržela celkem 46 žádostí o bezplatné ošetření. Stav všech přihlášených stromů nejprve v lednu zhodnotili odborníci z Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity v Brně ve spolupráci se studenty.

Maršovská lípa byla vybrána mezi osmnáct vyvolených, které na jaře projdou „omlazovací kúrou“ v podobě odstranění suchých a poškozených větví, prořezání, ošetření dutin nebo výměny bezpečnostních vazeb. Provedou ji odborníci s mezinárodním certifikátem European Tree Worker (Evropský arborista).

Přestála už mnohé

Čtyři sta let stará lípa je nejstarším stromem východních Krkonoš a jedinečnou dominantou historické části obce tvořené renesančním kostelem, barokní farou a sochou sv. Jana. Přestála bouře, orkány i požáry v sousedství.