Krkonošskou osadou Františkov nedaleko Rokytnice nad Jizerou zněly po roce opět motorové pily. Kolem bývalého kravína se už podeváté uskutečnilo dřevosochařské sympozium, na němž se sešlo 12 výtvarníků z celé republiky.

Byl mezi nimi i pětašedesátiletý výtvarník z nedaleké Jilemnice Josef Dufek, který každoročně v lednu na tamním náměstí staví obří sochu Krakonoše ze sněhu a ledu. Ve Františkově ale stejně jako ostatní vystačil s motorovou pilou.

Ze sněhu se staví jinak než ze dřeva

„Je to velký rozdíl tvořit ze dřeva nebo ze sněhu, když něco zkazíte v tom sněhu, tak zkrátka namočíte sníh a zase ho tam naplácáte, kdežto když říznete špatně, tak buď z toho musíte nějak vykličkovat nebo začít znovu. U dřeva určitě platí dvakrát měř a jednou řež," řekl výtvarník, který právě pracoval na soše jezevčíka, který by měl sloužit jako lavička.

Tématem letošního ročníku dřevosochání totiž bylo „na co si sednu", a tak tu vznikaly lavičky či křesílka rozličných tvarů.

Akce si našla v letním programu v Krkonoších místo a láká stále víc lidí, pro něž jsou připraveny výtvarné dílny a další program. „Rozhodně to není výdělečný podnik, loni jsme se poprvé dostali na nulu. Děláme to hlavně pro ty lidi tady, chceme jim dát příležitost, aby se setkali, oživit vesnici a propagovat ji," řekla hlavní organizátorka akce Jana Brožová, která je spolumajitelkou bývalého kravína.  Kromě dřevosochařské tvorby si mohli návštěvníci prohlédnout Starý kravín, ve kterém je umístěna galerie a muzeum. K vidění je stálá expozice popisující dřívější život v Krkonoších. Například nástroje, jimiž si lidé obstarávali obživu, či sbírka hasičské techniky.

Muzeum nabízí i sezonní výstavy místních umělců různých oborů. „Když jsme kravín koupili, chtěli jsme původně pěstovat žampiony. Ale usoudili jsme, že je to nákladné podnikání. A tak tu máme muzeum. Nápad vznikl před devíti roky při prvním dřevosochání. Jako první tu našly domov staré hasičské stříkačky. Dnes tu je spousta věcí a už tady bydlíme i my," povyprávěla Jana Brožová.

Kravín je přirozeným centrem Františkova, byť to není právě obvyklé. Původně se ale na jeho místě začala v roce 1927 stavět česká škola. Záměr překazilo odtržení Sudet a válka. Po ní už škola nikdy dostavěna nebyla a místní JZD tak vybudovalo na připravených základech kravín.

V Buřanech mají dochovaný mlýn

Kravín není jedinou zajímavostí, která může turisty do tohoto krkonošského údolí lákat. Jen pár kilometrů odtud směrem na Jablonec nad Jizerou v Buřanech je dochovaný mlýn, jehož nejstarší část je z roku 1767.

Od roku 1841 ho vlastnil rod Janatů. Obilí se tu mlelo do roku 1951, kdy komunistický režim živnost zakázal, ještě v 80. letech tu ale fungovala pekárna. V roce 2006 mlýn koupil Jiří Krch a udělal tu skanzen. „Jsem za to rád, přáli jsme si, aby byl mlýn otevřený lidem," řekl poslední majitel Antonín Janata, který do rodného domu zavítal.

(čtk, jm)