Od září v Čisté pracovala firma Elektrocomp, která pro společnost ČEZ Distribuce prováděla kabelizaci energetické soustavy a domovních přípojek ve střední části obce. Na kopáče čekalo mnoho záludností v podobě tvrdé jílovité půdy vysušené extrémně horkým létem, změny v hranicích pozemků, které posunula digitalizace čisteckého katastru v době od vydání stavebního povolení do zahájení prací, a souběžně probíhající rekonstrukce silnice. I přes nemálo těžkostí se ale akce chýlí k závěru.

„Letos jsme tu měli abnormální stavební činnost. Kromě silnice se předělávala ve středu obce rozvodná síť energetiky a k tomu jsme přidali opravu veřejného osvětlení. Jsem rád, že už to vše je pomalu za námi. Výměna stožárů lamp nás ještě čeká, ale zemní práce jsou hotové, jen některé dodělávky se musí přesunout na jaro, až nebude tak velké bláto," komentuje ruch v Čisté Ladislav Jiřička, starosta obce.

Elektrické vedení bylo v obci taženo v měděných drátech a na sloupech vztyčených při první elektrifikaci vesnice v roce 1933. Zub času se na nich samozřejmě podepsal a výjezdy opravářů z ČEZu tu už byly téměř každotýdenním koloritem. Nejproblematičtější místa jsou nyní v zemním kabelu, ale stále ještě zbývá k řešení horní střed obce.

„Obě okrajové části v minulosti energetici vyřešili horním kabelovým vedením ve svazkových vodičích. Spodní část obce, Kostelecko a Stráň, byly kabelizovány před třemi lety. Zbývá zhruba kilometrový úsek mezi trafostanicemi v bývalém pivovaru a v Markvaticích. Snad i na něj v dohledné době dojde," říká starosta.

Čistou čeká pár měsíců klidu. Na jaře se ale na hlavní silnici vrátí silničáři a k tomu navíc dolní část obce propojí se sousední Dolní Kalnou optický kabel vysokorychlostního internetu.

(fal)