O projektuGreenway Jizera je koridor podél řeky Jizery se sítí bezpečných stezek pro bezmotorovou dopravu. Sloužit by měl nejen cykloturistům, ale i místním obyvatelům. Hlavním záměrem projektu je vybudovat zhruba 190 kilometrů dlouhou páteřní trasu v těsné blízkosti Jizery od jejího pramene až po soutok s Labem. I když se původně předpokládalo, že by už v roce 2015 měla být celá trasa hotová, mnoho úseků ještě chybí. (čtk)

Do koordinace výstavby, provozu, propagace i údržby cyklostezky by se měl daleko více vložit Liberecký kraj. Její trasa leží na území mnoha sousedních obcí a město Turnov se při její realizaci musí se všemi pracně domlouvat. Zhruba v tomto duchu se vyjádřila k dalšímu pokračování záměru místostarostka Turnova Jana Svobodová. Podle ní už existuje dohoda mezi zmíněnými obcemi podél Jizery o tom, že Turnov bude podávat společnou žádost na další nutnou investici.

Ta by měla řešit rozvoj záměru v území až po hranice se Středočeským krajem, nicméně právě ten je podle Svobodové v přístupu k projektu aktivnější. „Není divu, že řada našich okolních obcí váhá. Údržba celé trasy by jejich rozpočty měla zasáhnout asi 250 tisíci korunami. Ze stávající trasy je návštěvnicky dosud nejvíce frekventovaný úsek mezi Dolánkami a Rakousy," konstatovala Jana Svobodová.

Právě tam už nyní podle ní zástupci obcí vidí, že bude nutné cestu rozšířit nejen o místa k odpočinku a k vyhýbání cyklistů v oblasti Loužku, ale i zřídit nová sociální zařízení. Kromě toho místostarostka Jana Svobodová upozornila, že značným problémem je také dostupnost vlakového nádraží. Cyklisté nemají nyní jinou možnost než použít značně frekventovanou dopravní komunikaci.

Starosta Tomáš Hocke počítá s tím, že bude potřeba rozšířit i stávající parkoviště a trasu přiblížit k vlakovému nádraží. A například na ni napojit také nově postavený sportovně-rekreační areál Maškovy zahrady a trasu protáhnout až do Příšovic a Svijan.
To je podle obou protagonistů tiskové konference další logický důvod toho, aby celý záměr rámcově zaštítily kraje, na jejichž lukrativním území se tak, především v létě, úspěšně rozšiřuje turistický ruch.

OTAKAR GRUND