Mít či nemít. Otázka, která trápí všechny žadatele o kotlíkovou dotaci. Některé vlastně už ne, kraj totiž vydal první seznam úspěšných žadatelů. A ti mohou slavit.

„Kdy vám někdo jen tak dá tolik peněz. Samozřejmě jsme rádi. Starý kotel odstavíme a koupíme nový, úspornější a ekologičtější," neskrýval radost Jan Šváb ze Rtyně v Podkrkonoší, který zvolil variantu uhlí – pelety. „Plyn k nám nevede a tepelné čerpadlo by se tu nevyplatilo. Až skončí topná sezóna, chceme začít s výměnou co nejdřív. Záleží na tom, jak bude mít čas firma, která může tyhle práce provádět. Aby nebyl problém s podmínkami dotace," podotkl Jan Šváb.

Mimoděk tak upozornil na nutnost přesně splnit dotační zadání. „Příjemci by se měli dobře seznámit s podmínkami a co je důležité, každý krok dokumentovat. Prostě všechno fotit. Od odvozu a likvidace starého kotle po nákup nového, jeho instalaci a tak dále, aby se vše dalo nejen písemně, ale i obrazově doložit," doporučuje Vladimír Hrouda z Jilemnice, který podával žádosti mnoha lidem z Trutnovska i Semilska.

První seznam obsahuje přes 400 jmen a rozděluje zhruba polovinu ze 100 milionů určených pro první výzvu. „Pokud se v něm někdo nenašel, ještě to neznamená, že je mimo hru. Pracovníci úřadu žádosti vyhodnocují postupně a radní je budou průběžně schvalovat. Na stránkách je tedy první várka. Přihlásilo se asi tisíc zájemců, takže vyhodnocování nějaký čas zabere," uklidnila ostatní žadatele Martina Götzová z krajského úřadu. Mezi ně patří například Lesana Vohníková z Jívky. „S manželem žádáme o peníze na nový kotel a menší mikroenergetická opatření, tak stále doufáme."