Přiblížit studentům doby nesvobody si dala za cíl čítanka proti totalitě Abychom nezapomněli. Blíž se s ní seznámili na prezentaci studenti třetích a čtvrtých ročníků místního gymnázia.

Konkrétní případy

Knížka obsahuje třicet pozoruhodných životních příběhů lidí postižených totalitou ze šestnácti evropských zemí, doplněných fotografiemi, faksimilemi dokumentů, historickými úvody či mapkami. Na její přípravě se podílela dvacítka institucí a organizací z patnácti evropských zemí.

„Požádal jsem Neelu Winkelmannovou, výkonnou ředitelka Platformy evropské paměti a svědomí o prezentaci této čítanky," vysvětlil profesor gymnázia Ivo Rejchrt.

Nejprve studenti zhlédli krátké filmy proti totalitě z produkce organizace Post bellum. „Doktorka Winkelmannové představila projekt, hovořila o potřebě uvědomovat si nebezpečí totality. Osud lotyšského Žida Edwarda Anderse, který se s matkou jen se štěstím zachránil před holocaustem a přes Německo odešel do USA skvěle přečetl Ondřej Malý, herec hradeckého Klicperova divadla a držitel Českého lva," dodal Rejchrt.

Skončil v dolech

Následovala beseda s docentem Bohuslavem Strauchem. Jako činovník Junáka byl zařazen u pomocných pracovních praporů jako horník. Rodiče a bratr skončili ve vězení, matka po několikahodinovém výslechu údajně spáchala sebevraždu. Na závěr dostalo gymnázium pětatřicet čítanek. Studentům se akce líbila.

„Akce rozhodně smysl má, poněvadž spousta lidí na ty hrůzy zapomíná, což je špatně. Měli bychom být za takovéto projekty vděční a vážit si možnosti rozmluvy s pamětníkem," komentoval Kryštof Havelka z 5.C. Podobně to viděl i Jakub Jebousek ze stejné třídy: „Pro mě měla tato akce hluboký význam. Je velice důležité nezapomínat na hrůzy, které se již staly, abychom je neopakovali."

Daniel Petřík ze 4.A připomněl: „Tato přednáška o nacistické a komunistické totalitě se mi líbila, ale hodně údajů v ní chybělo. Je třeba se především zabývat komunistickou totalitou, kterou dnes lidé vypouštějí z hlavy. Lidé vědí o koncentračních táborech, ale když jim řeknete slovo gulag, tak někteří vůbec nevědí, co to znamená. Je velmi důležité tyto přednášky dělat v krajích, kde získávají extremistické strany nejvíce hlasů, například Ústeckém nebo Moravskoslezském. Tam získává KSČM a DSSS nejvíce hlasů. Je nutné provádět přednášky v těchto krajích a ukázat lidem drsnou realitu těchto totalit."

Profesor Rejchrt vidí přínos v příležitosti setkat se s pamětníkem. „Můžeme si uvědomit si význam svobody v lidském životě. Čítanky nám umožní dále zkvalitnit výuku dějin 20. století," dodal.