Nápad zúčastnit se prestižní soutěže vznikl v hlavě studenta Adamy Tryzny o Vánocích. Přesně o půl roku později může jeho tým slavit - má nejrychlejší auto. „Bylo o dvě desetiny rychlejší, než jsme čekali. Vůbec nechápeme proč, pořád tomu nemůžeme věřit, ale prostě to vyšlo,“ přiznal Tryzna.

A nešlo jen o rychlost formule vyrobené pomocí technologie CNC ze speciálního materiálu zvaného E-bazel (nos, křídla a kola jsou vyrobena technologií 3D tisku). Porota ocenila i fungování týmu H59 Racing Team po vzoru profesionálních automobilových stájí, a to jako druhé nejlepší ze všech finalistů. „Povedla se nám verbální prezentace před porotou, údajně jsem ji měli nejlepší ze všech. Ocenila i náš prezentační box, a také auto splňovalo všechny požadované specifikace,“ potvrdil sedmnáctiletý student oboru slaboproud.

Přitom s týmovými kolegy Ondřejem Horákem, Petrem Šimůnkem a Janem Plačkem jeli do Prahy hlavně sbírat zkušenosti. Ani po triumfu ale neztratili motivaci pro příští ročník. „Motivaci určitě máme. Strakonice to před námi vyhrály čtyřikrát v řadě,“ dodal Adam Tryzna.

Vítězné auto je 20 centimetrů dlouhé, 8 centimetrů široké a jen 58 gramů vážící. Poháněné je motorem na stlačený vzduch, oxidem uhličitým z osmigramové „šlehačkové“ bombičky. Při závodě dosahuje na dvacet metrů dlouhé dráze rychlosti až 70 kilometrů v hodině.

Nosorožci z dvorské zoo už jsou v národním parku Akagera.
VIDEO: Zoo úspěšně přepravila nosorožce do Afriky