Druhé vzbouření na vsi vyvolal Adam Šubrt tím, že rekonstrukci zahájil bez potřebných papírů. „V žádosti o pronájem domu č.p. 136 Adam Šubrt město seznámil se svým záměrem rekonstruovat tento nebytový prostor, tedy vytvořit v něm fresh bar a mléčný bar. Samotný projekt však již nepředložil a zahájil stavební práce,“ popsala situaci v polovině března mluvčí trutnovské radnice Michaela Dědková.

Když úředníci zjistili, že se v domě začalo něco dít bez povolení, trutnovský stavební úřad svolal místní šetření a práce zastavil.

Nájemce Adam Šubrt již předtím inzeroval nabídky pracovních příležitostí v plánované provozovně a původně chystal otevřít už v květnu. Z toho sešlo. I když veřejnost horlivě spekulovala, že dům už přišel například o historické schodiště, podle našich zjištění se nic takového nestalo.

Šumná Vesna je mrtvá, i když jí už památkáři dali šanciZdroj: DENÍK/Jana Mudrová„Nájemce začal provádět některé vnitřní úpravy pro účel své plánované činnosti. Schodiště se však netýkaly a nedošlo k žádnému závažnému poškození památkového objektu. Nájemce se tím, že začal pracovat na úpravách předčasně, dopustil správního deliktu, řešeného pak ve správním řízení po linii stavební i památkářské,“ konstatoval vedoucí stavebního odboru města Trutnova Petr Kotlovský.

„Byli jsme tam na kontrole i s památkáři, což je standardní postup. Nájemce práce přerušil, a my jsme jeho činnost pak zastavili. Musel si nechat zpracovat projektovou dokumentaci, jako u každé standardní stavby,“ informoval Kotlovský. „Zasáhlo se včas a projektovou dokumentaci už Adam Šubrt tvořil podle požadavků kolegyně z Národního památkového ústavu v Josefově,“ doplnil Hynek Beneš z oddělení památkové péče odboru výstavby. Dokument získal podle slov úředníků u památkářů kladné vyjádření, a proto došlo k dodatečnému povolení stavby. To nabylo právní moci 20. dubna, ale ve Vesně vše zůstává při starém. Je opuštěná.

„Do podzimu, možná do zimy, se tam dít nic ani nebude,“ konstatoval pro Deník Adam Šubrt. „I když je projekt hotový, musím ještě doladit některé kosmetické záležitosti s památkáři. Kdy novou provozovnu otevřu, neřeknu. Nájem zaplatit musím, to mi nikdo neodpáře. Z důvodu jiných obchodních iniciativ jsem záměr nyní zastavil já. Času mám dost,“ dodal nájemce. A mluvil pravdu. Na dokončení prací má totiž termín až do 19. dubna 2019.