V Nové Pace oddali od začátku roku tři páry. Šlo o malé obřady s účastí deseti lidí. Snoubenci už nechtěli čekat, svatbu plánovali dlouhodobě, pro některé šlo o významné datum.

„Lidé si opět překládají termíny. Odložené z loňského podzimu na jaro nyní posouvají. Přesouváme i svatby z dubna, “ přiznává matrikářka Marcela Fajferová z Nové Paky.

Páry ruší svatby i kvůli současným omezením pohybu. „Měli jsme mít obřad, kdy oba snoubenci byli z jiného okresu, ten jsme nakonec také přesunuli. Konají se jen svatby, kdy lidé mají trvalé bydliště v okrese,“ dělí se matrikářka o své poznatky. Oslavy sňatku pak svatebčané většinou odkládají na léto.

Především nevěsty mají složitou situaci i v tom, že jsou uzavřena klenotnictví, kadeřnictví, kosmetické salóny a půjčovny šatů.

„Dnes můžete všechno poptat na internetu, to asi není velký problém. My už máme prstýnky koupené, ale na svatbu si počkáme až po narození miminka, i když jsme ji plánovali vloni. Kvůli epidemii jsme vše zrušili, chceme si svatbu užít,“ přiznává dvaatřicetiletá Martina ze Dvora Králové.

Salon Diamond v Jičíně se ke svým zákaznicím nestaví zády. „Šaty nyní půjčujeme formou výdejního okénka, většinou je mají nevěsty už od loňska vyzkoušené a zamluvené,“ vysvětluje provozovatelka Pavlína Podobská. Šaty po navrácení putují do karantény, vyvětrat a pak jako všechny ostatní projdou dezinfekcí. Zápůjček je ale nyní minimálně.

Plánovaný obchvat Úlibic
VIDEO: Na obchvatu Úlibic bude dálniční křižovatka. Podívejte se na vizualizaci

I kadeřnice a kosmetičky mohou za svými klientkami, pokud ovšem mají výkon řemesla zapsaný v živnostenském listu, takže i tady by se skulina našla.

„Naštěstí fungují květinky, takže všechny nevěsty měly krásné kytice, ale i svatební šaty a prstýnky,“ říká Marcela Fajferová k obřadům, u kterých asistovala.

V matričním obvodu Sobotka se pořádají svatby především na skvostném zámku Humprecht a majestátním hradu Kost společnosti Kinský dal Borgo.

Hrad Kost je kvůli rekonstrukci pro svatebčany nedostupný, o svatby na Humprechtě není v současné době zájem.

„Měli jsme objednány tři svatby na březen, svatebčané je zrušili a nyní i jednu dubnovou,“ posteskla si sobotecká matrikářka Pavlína Guciová. Od začátku roku zde oddali pouze jeden pár.

„Tak malý zájem o svatby jsme ještě nezažili, na květen máme v záznamech pouze dvě, termíny se plní na červen,“ pátrá matrikářka v diáři. Lidé sem nyní přicházejí především pro informace o svých rodinách, zabývají se hodně rodokmeny. „Pak také pomáháme s registrací na očkování,“ podotýká.

V Trutnově naopak oddali od začátku roku sedm párů. Jeden svatbu zrušil.

Statistika svateb a rozvodů

Od začátku roku 2020 po 3. čtvrtletí bylo v kraji uzavřeno 1 923 sňatků, meziročně to je o 555 méně. Nejvíce manželství bylo uzavřeno v okrese Hradec Králové (550 sňatků), dále v Trutnově ( 441), Náchodě (393), Rychnově (270) a nejméně v Jičíně (269). V počtu svateb byl kraj celorepublikově na 12 místě. Průměrný věk ženichů je 36,6 let a nevěst 33,8 roků.

Ve stejném období bylo v kraji 845 manželství rozvedeno, meziroční pokles činil 92 rozvodů. Nejvíce manželství bylo rozvedeno v okrese Hradec Králové (211 rozvodů), v Trutnově 204, v Náchodě 169 a v Jičíně 118.

V počtu sňatků byl náš kraj vloni celorepublikově na 12 místě, v rozvodovosti na šesté příčce.