Prestižní známku svatého Martina na koni letos ponese rekordní počet lahví vína. A značný je i zájem spotřebitelů.

Slavnostní otevření lahví a první ochutnávky se konaly jako vždy 11. listopadu v 11 hodin a 11 minut. Martin na koni po uzávěrce listu dorazil před trutnovské Uffo a doprovodné akce lze  navštívit i o nadcházejícím víkendu.

Rušno bude například ve zmíněném Uffu. Lístky na pátý Vinařský bál jsou téměř vyprodané. Hrát tu v sobotu budou tři kapely včetně cimbálovky.

Košt s kosteleckou cimbálovou muzikou připravují na pátek ve Rtyni v Podkrkonoší do malého kulturního sálu. Od 19 hodin bude možné ochutnat Svatomartinská a Svatokateřinská  vína ročníku 2015.

Kdo to má do Rtyně daleko, může zkusit třeba Jilemnici. Ve společenském domě Jilm se třetí ročník Svatomartinské uskuteční tuto sobotu. Vedle ochutnávky bude připravena kapela Koneckonců, která zajistí hudební doprovod až do ranních hodin.

Festival Svatomartinské hody pořádá po oba víkendové dny Hotel pod Zvičinou. Jak upozorňuje majitelka Nancy Engelen, na ochutnávky Svatomartinské husy a vínečka je rozhodně lepší si místa dopředu rezervovat.

Rozhoduje komise

O udělení Svatomartinské známky rozhoduje odborná komise Národního vinařského centra. Letos značku získalo 369 vín ze 445 přihlášených vzorků. Z Čech přitom pochází jen 8 vín, ostatní jsou moravská. Jedenáctý ročník obnovené tradice bude podle vinařů rekordní. Celkem na trh dodají 2,3 milionu lahví prvního vína sezony.

„Nadprůměrně teplé a slunečné léto přispělo k tomu, že hrozny letos dozrály do výjimečné jakosti. Letošní ročník by mohl patřit k těm nejlepším od roku 2005," říká ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec.

Nejvíce Svatomartinských vín bude z odrůd Müller Thurgau, Svatovavřinecké a Modrý Portugal. Nabídku zpestří řada cuvée, tedy víno z více odrůd. Bílá a růžová vína budou plná, harmonická, příjemně pitelná s decentní kyselinkou a jemným aromatickým profilem. Obzvlášť vydařená budou letos červená vína s hebkou, sametovou chutí a ovocným koncem.

„Vůně a chuť u odrůdy Svatovavřinecké bude připomínat přezrálé švestky, čerstvě vařená povidla a sušené ovoce. Odrůda Modrý Portugal zaujme hlavně tóny zavařených lesních plodů jako borůvky a brusinky," popisuje Marek Babisz, hlavní sommelier Národního vinařského centra.

„Vůně a chuť u odrůdy Müller Thurgau bude převážně broskvová, grepfruitová, s jemnými angreštovými tóny. V Muškátu moravském najdeme vůni a chuť tropických citrusových plodů, jako jsou limetky, mandarinky a grepfruit," dodává sommelier.

Mladá vína

Kromě Svatomartinských vín přijdou brzy na trh i mladá vína. Jsou také vyrobená z letošních hroznů, ale postrádají Svatomartinskou známku. Některá vinařství o ni totiž nestihla nebo nechtěla žádat. Jedním z nich je i Lobkowiczké zámecké vinařství v Roudnici nad Labem. „Termíny hodnocení jsou pro nás téměř nesplnitelné. Vínu se raději věnujeme déle ve sklepě a termín prodeje si určíme sami. Z mladých vín letos nabídneme Müller Thurgau a pravděpodobně i růžové Svatovavřinecké," vysvětluje ředitelka vinařství Hana Líbalová. Loni však vinařství prestižní známku získalo.

Výnosný byznys

Po Svatomartinském víně je každoročně velká poptávka. Zákazníci na něj slyší i podle marketingových odborníků. „Je to od vinařů dobrá strategie, protože jde o reakci na francouzské víno Beaujolais. Lidé, kteří preferují naše vína, se na tento svátek těší a pro vinaře je to výnosný byznys," zdůrazňuje marketingový odborník Václav Svoboda.

Podle odborníka na management Pavla Tomšíka symbolizuje značka na lahvi kvalitu. „Označení si vinaři musejí vybojovat. Proto lidé ve vinotékách sáhnou často právě po něm," říká odborník.

Když se řekne Svatomartinské…
- V roce 2013 bylo na trhu 2 019 225 lahví Svatomartinského vína.
- Známku tehdy získalo 356 vín od 116 vinařů. Loni vinaři nabídli 1,9 milionu lahví.
- Letos jich bude o 400 tisíc víc.
- Nejvíce Svatomartinských vín, celých 97, bude letos z odrůdy Müller Thurgau. S 61 víny je doplní červená odrůda Modrý Portugal a Svatovavřinecké růžové.
- Na pultech se objeví i Muškát moravský, Veltlínské červené, Zweigeltrebe rosé nebo Cuvéé, směs více odrůd.
- Při udělování známky komise odborníků posuzuje především vůni, vzhled a chuť.
- Svatomartinská vína se často pijí jen několik dní po jejich výrobě, a proto v nich mohou být zbytky oxidu uhličitého v podobě mírného perlení. To však podle vinařů není na škodu.

Vinařský bálKdy: 14. listopadu, 19 hodin
Kde: Společenské centrum Uffo, Trutnov.  K tanci a poslechu budou hrát střídavě novopacká skupina Levou rukou band a trutnovští Kasteláni. Pro milovníky lidovek zahraje cimbálová muzika Tomáše Zouhara z Drásova. A protože před bálem do Trutnova dorazí Svatý Martin (na bílém koni?), v nabídce budou převážně svatomartinská mladá vína.

Svatomartinská zábavaKdy: 14. listopadu od 20 hodin
Kde: Kulturní dům Poniklá na Semilsku
Hoďte starosti za hlavu na Svatomartinské zábavě, kterou oživí ochutnávka moravských vín.

Svatomartinské hodyKdy: 14. a 15. listopadu
Kde: Hotel pod Zvičinou
Po oba dva dny bude zdejšímu menu kralovat Svatomartinská husa se zelím. Můžete samozřejmě ochutnat vína ročníku 2015.

Svatomartinské menuKdy: 12. – 15. listopadu 
od 11 hodin
Kde: Restaurace Diana Žacléř