Nikdo nemá poutní místo výše než svatý Vavřinec. Patron Krkonoš, ale i kuchařů, pivovarníků či hostinských se tak u nás díky Sněžce svým způsobem těší výsadnímu postavení. Kaple tu stojí už od roku 1681 a spojení tradice s cestou na nejvyšší vrchol Čech přežilo do současnosti. Každého 10. srpna před polednem je vrchol hory plný. Ani vedro včera neodradilo stovku účastníků vyrazit od kaple Panny Marie v Peci směr Obří důl a Sněžka. Mezi nimi třeba manžele Fišerovi, kteří se každoročně neváhají vydat až z Frýdku- Místku. „Někdy vyjedeme třeba už ve dvě ráno, abychom tu byli včas. Jsme z Beskyd, ale máme moc rádi Krkonoše. Jezdíme sem často a už to tu dobře známe," podotkla před startem Jana Fišerová.

Téměř domácím účastníkem je i Václav Klaus. „Jezdili jsme sem od malička, ale naše pouto k Peci posílilo, když si tu starší syn koupil byt. Nejedeme tak do hotelu, ale máme tu vlastní zázemí," podotkl bývalý prezident, který s poutníky vyráží už dvě desetiletí. „Z Prahy jsem přijel v neděli a měl jsem pocit osvobození. Poslední tři dny tam bylo šílené vedro," dodal.

Skupina poutníků se cestou výrazně rozrostla, zejména u Slezské boudy, kde se přidali lidé z Polska. Navíc letos k Vavřincovi vyrazila i skupina ze Špindlerova Mlýna. Tu čekal výstup přes Kozí hřbety a po trase žehnání vody u Rennerovy studánky.

Poutníci vyrazili za nejvyššímCíl a čas však měli všichni účastníci společný – být u kaple do 12. hodiny, kdy začala mše svatá.

Poutníci se tradičně vydali na Sněžku

Lidé vycházejí ke kapli sv. Vavřince na Sněžce po staletí. Ve stávající podobě se Svatovavřinecká pouť koná po jednadvacáté. „Očekávám, že výstup bude náročnější, ale už jsme tu podobné počasí zažili. Důležité je, aby každý měl dostatek vody. Po cestě je i pár bud, takže to určitě zvládneme," nepochyboval na startu starosta Pece pod Sněžkou Alan Tomášek.

Obavy neměl například ani Miroslav Škoda ze Dvora Králové. „Dělal jsem pokrývače, tak jsem na vedro zvyklý. Mám dvě pet lahve vody, to by mělo bohatě stačit."

Ve vlídnost vyšší nadmořské výšky věřil i Václav Klaus mladší. „Nahoře bude teplota mnohem příjemnější. Pokud hlásí do tisíce metrů třicet stupňů, na Sněžce bude kolem dvaceti," tipoval. Sám si tu horkého počasí užil i první srpnový víkend, kdy se vydal na trať Krakonošova cyklomaratonu. „Byl to krásný závod, na trase jsem znal téměř každou zatáčku, vyjma pár míst při dojezdu v Trutnově. A mile mne překvapili lidé fandící podél trati. Zejména v Polsku si člověk připadal jak na Tour de France," chválil syn bývalého prezidenta.

Oblíbenou zastávkou poutníků při zpáteční cestě je Luční bouda, která se vždy na nápor návštěvníků chystá. „Máme dobře vychlazené naše pivo Paroháč, pro Václava Klause a jeho doprovod jsme připravili do nabídky guláš, svíčkovou, ale také kuře a zeleninový salát," řekl šéf Luční boudy Pavel Blažek. „Hory jsou nyní zaplněné, lidí chodí hodně. Počasí je tu totiž příjemné, teploměr před polednem ukazuje 22 stupňů," dodal. Na vrcholu Sněžky bylo tou dobou ještě o dva stupně chladněji, zatímco v Peci teploměry hlásily 29 a v Trutnově přes 31 stupňů.