Žádné hrany, žádné umělé skluznice. Pouze poctivé ručně vyrobené lyže, bambusové hole a jednoduchá vázání. Taková musela být výbava každého z účastníků Historického trojboje na ski.

Svah pod Polákem po pečlivé úpravě od členů Spolku lyžců nabídl běžeckou trať, slalom i skokanský můstek s precizní stopou. Stačilo nasadit lyže a vyrazit. Jenže. „Chtělo to nějaký stoupací vosk, všechno jsem musel tahat rukama," hlásil v cíli běžecké disciplíny jeden z účastníků, Miroslav Pikl. Tvrdý podklad sice nebyl ledový, ale přesto pořádně kluzký a rychlý. V následném slalomu tak bylo plužení téměř nezbytnou podmínkou zdárného dokončení disciplíny.

Ne všechny lyže však měly původ starý mnoho desetiletí. Nejvzdálenější účastník František Dobrovolný z Poděšína nedávno dobové ski zlomil a tak si coby truhlář vyrobil nové. Na první pohled od ostatních párů k nerozeznání. „Měl jsem po tátovi lyže z javoru. Červík v nich ale zahlodal a praskly. Tak jsem si z jasanu udělal nové. Jsou ale dost rychlé a tady na tom sněhu mám ze skoku trochu strach," připustil před závěrečnou disciplínou účastník z okresu Žďár nad Sázavou.

Nakonec ale všichni zvládli oba skoky bez újmy, navíc pobavili početné publikum. „Závody se vydařily, diváci fandili a to je pro nás důležité. Děláme to totiž pro radost," neskrýval spokojenost organizátorů Míra Marek.

Průběh i atmosféru si pochvaloval také obhájce vítězství, Martin Kužel z Trutnova. „Vyšlo počasí, přišli lidi, užili si to i závodníci. Jsem rád za vítězství, nebylo totiž vůbec jednoduché. Sešla se dobrá konkurence a tak si toho cením."

Premiéru na podobné akci si v Žacléři odbyl Radek Homola z Úpice a i on byl spokojený. „Výzbroj jsem sháněl všude možně, ale povedlo a stálo to za to. Je to povedená akce a tak doufám, že tu nejsem naposledy."

Konečné pořadí muži:

1. Martin Kužel - Trutnov

2. Jiří Faistauer ml. - Víchová

3. Míra Marek - Žacléř

3. Jiří Faistauer st. - Víchová

Konečné pořadí ženy:

1. Blanka Kožuchová - Žacléř

2. Krista Markelová - Žacléř

3. Denisa Černá - Žacléř