V barokním areálu Hospitalu pokračuje rekonstrukce. Její součástí jsou také restaurátorské práce.

Nástěnné malby

Jednou z nejvýznamnějších děl, která se pod rukama odborníků znovu ukazují světu, je série maleb na téma Tanec smrti, jejichž autorem je významný rytec hraběte Šporka, Michael Rentz.

„Restaurátoři pracují v centrální chodbě. Odkrývají jednotlivá pole Tance smrti. Ta byla před zraky návštěvníků skryta stovky let.," vysvětlil kastelán Libor Švec. Malby zabílili již několik let po smrti hraběte Šporka, kdy sloužil Hospital jako lazaret.

Co to Tanec smrti vlastně je? „Umělecké zobrazení mělo připomínati člověku pomíjejícnost všech pozemských věcí a jej nabádati ke kajícnému životu. Smrt byla tu zosobněna a poslána od boha, aby oznámila blízký konec života. Smrt byla zobrazována, jak se se svou družinou dává v rej. Smrt shromažďuje k tomuto tanci lidi každého stavu, stáří i pohlaví. Smrt v těchto obrazech vystupuje jako kostlivec s přesýpacími hodinami a kosou. To vše bylo předváděno zrakům užaslého pozemšťana, když vešel do chodby hospitálu v Kuksu, připomínajíc mu stále hrozící smrt," popisuje malby Tomáš Halík ve své knize o Kuksu z roku 1908.

Také kaple i lékárna

Restaurátoři se zaměří nejen na Rentzovu sérii. „Pokračovat budou například v boční kapli, kde jsou také nástěnné malby. Pozornost budou věnovat i stropu slavné barokní lékárny," dodal Švec.

Protože restaurátoři začali s prací již v době, kdy sem ještě mohli návštěvníci, čekal je mimořádný zážitek. Vidět odborníky při odkrývání maleb není jen tak běžné.

„I pro nás je to mimořádný zážitek, když sledujeme, jak se obrazy pomalu objevují a my vidíme, jak si smrt bere krále nebo oráče. Jsou poměrně dobře dochovány, poškozují je praskliny nebo místa, kde byla například umísťována elektroinstalace. Jedná se skutečně o velký unikát, který bude lákadlem pro návštěvníky Kuksu," doplnil kastelán.

„Smrt obrací se ke královně v nádherné roucho oděné, však co jest jí platna krása, vznešenost, když i zanikla sláva Šalamouna krále tak, jak zahyne květina, která v nejpestřejší barvy se rozvila.

Na jiném obraze viděti jest plavce na lodi, která se směle pouští v let na moře širé z touhy po zisku, avšak běda lidem, přístavu vytouženého nedostihnou, když smrt pokyne a plavba zakončena tím, že loď klesne v temné vodní hlubiny," popisuje dva z obrazů Tomáš Halík.

Rekonstrukce v Hospitalu se ale nezaměřuje jen na restaurování. Naopak pracuje se tu velice intenzivně, k vidění tu je řada dalších řemesel. Dokončují se bourací práce, vybudováno je topení, instalovány jsou nové kotelny, kanalizace byla napojena na čistírnu odpadních vod v Kuksu. Kameníci opravují ohradní zdi, na bývalé restauraci vyměnili dělníci střechu.

Pravděpodobně ještě do konce roku převezme odborná firma zámeckou zahradu. Ta projde zásadní proměnou. Ze současného francouzského stylu se vrátí do podoby hospitální zahrady s bylinkovými záhony. Ještě se tu ale budou konat Vánoční trhy. Ty startují už příští víkend, letos právě v zámecké zahradě.