Kapky deště ani neuhasily hvězdy, které roadshow přivezla s sebou. Nejednalo se však o „star" šoubyznysu, ale o hvězdy, které právě ROP Severovýchod pomohl za posledních několik let v okolí Dvora Králové nad Labem, potažmo na Trutnovsku, objevit a rozzářit.

Kde peníze pomáhají

A že jich nebylo málo. Návštěvníci akce, kterých nakonec na náměstí přišlo kolem dvou stovek, se například dozvěděli, že nebýt evropských dotací, nerekonstruovalo by se například dvorské muzeum, ve zdejší zoo by nevznikl pavilon goril či by svoji podobu nezměnil nedaleký Kuks. „Právě to a ještě mnohem víc, vzniklo díky evropským penězům," informovala deník Zuzana Škvrnová z tiskového oddělení ROP Severovýchod a dodala, že od roku 2007 putovalo z ROPu přes 18 miliard korun na zhruba 700 projektů.

Královédvorská roadshow se však neneslo pouze v řeči čísel a ukázek úspěchů, ale byla pojata i jako happening. Dětští návštěvníci si mohly nechat pomalovat tváře různými motivy, například pirátem či motýlem, namalovat si obrázek a nakonec vyfasovaly i balónek. Mezitím si zasoutěžili i jejich rodiče. Ti si mohli vybrat buď postřehovou hru, nebo se zapojit do „hvězdné" soutěže a vyhrát věcnou cenu.

Kdo vyhraje?

Pravidla soutěže byla jednoduchá. Vybrat z již uskutečněných projektů ten, který za Královédvorsko poputuje do velkého zářijového finále. A i po něm se někdo z hlasujících může těšit na jednu z cen. To v případě, že se zúčastní velkého finálového hlasování na webu www.hvezdyseverovychodu.cz. Ve hře je herní konzole, stan pro celou rodinu, koloběžka anebo voděodolná kamera.

Víte že…

- ROP Severovýchod rozdělil 18 miliard korun na 700 projektů?

- Na Trutnovsku se ROP podílel na vzniku 55 projektů částkou přesahující 1,6 miliardy korun?

- Nejvíce peněz „spolkla" rekonstrukce lanové dráhy na Sněžku, kam ROP přispěl 234 miliony?

- V roce 2011 vyhrálo trutnovské společenské centrum UFFO, kam z operačního programu putovalo 182 milionů korun, titul Stavba roku?

- Titulem Stavba roku se od roku 2014 pyšní i lanová dráha na Sněžku?