Je to sen všech hotelů. Stačí pár minut po otevření rezervačního systému a takřka všechny pobyty jsou vyprodané. Safari Park Resort ve Dvoře Králové nad Labem, který láká hosty na pobyt přímo v areálu zoologické zahrady, zažívá obrovský jednorázový nápor každoročně. Enormní zájem o ubytování na rok 2023 byl také letos po listopadovém spuštění rezervací. Navzdory zdražení a skutečnosti, že pobyt není nejlevnější, byla poptávka extrémní.

Výjimečná situace nastala při objednání pobytů v bungalovech v Safari Kempu, po nichž se během dvou minut jen zaprášilo a ve 120 případech došlo dokonce k takzvanému overbookingu, tedy k potvrzeným a zaplaceným rezervacím, které byly vytvořeny na už prodaný bungalov. „Zájem je opravdu velký každý rok. Letos jsme netušili, co se bude dít. Situace ve společnosti a také nezbytné navýšení cen ubytovacích služeb nahrávalo spíše tomu, že rezervace by mohly proběhnout klidněji s menším postupným zájmem. Opak byl pravdou, což nás jen utvrdilo, že zážitkové ubytování je a zřejmě i bude stále žádané,“ říká manažerka Safari Park Resortu Markéta Hradecká Kirschová.

„Podle našich informací není v Česku druhý hotel, který by během jediného dne od spuštění rezervací vyprodal drtivou většinu svých kapacit,“ dodává.

Půlnoční klikačka

Sedět u počítače a čekat, až jeden z nevyhledávanějších ubytovacích komplexů v Česku spustí minutu po půlnoci rezervace na příští rok, a pak okamžitě objednat pobyt. Kdo rychle nezareaguje, má smůlu. Taková je cesta pro zájemce, kteří se chtějí ubytovat přímo v areálu Safari Parku Dvůr Králové. Nabídka je pestrá. Hotel, bungalovy, luxusní glampingové stany v korunách stromů, karavany.

Cena? Pro čtyřčlennou rodinu vyjde víkend v bungalovech nebo glampingových stanech zhruba na 12 500 korun. V ceně je snídaně, neomezený vstup do pěší části zoo i mimo otevírací dobu, bazén, vířivka či obrovský výběh se žirafami, zebrami a pakoni, které mají hosté doslova u nosu 24 hodin denně.

V Safari kempu ve Dvoře Králové nad Labem vznikají tři obrovské glampingové stany, které poskytnou ubytování pro osm osob.
S žirafami u nosu. Safari kemp staví novinku, obří stany s obývákem a kuchyní

Mezi zájemce o ubytování patří také Iveta Hrubá z Litomyšlska, která chce dětem splnit přání. „Od přátel víme, že noc v safari je zážitek, na který se nezapomíná. Zkoušeli jsme v minulých letech „urvat“ ubytování nebo místo pro vlastní stan, ale marně, tak letos znovu. Lákají nás stany Súdán, myslím, že by to byl pro děti velký zážitek spát vedle výběhu žiraf a zeber. Ale získat rezervaci je velká klikačka o půlnoci,“ potvrzuje.

Safari Park Resort kvůli obrovskému zájmu o ubytování na následující rok rozdělil spouštění rezervací do několika etap. Prvního listopadu spustil rezervace na stany Safari Tent a Big Safari Tent, což představuje ubytování ve stanech typu glamping, známé také jako stany v korunách stromů.

„Vzhledem k tomu, že tyto stany jsou dostupné pouze od května do září, jedná se o velmi žádaný exkluzivní zážitkový pobyt. Nejžádanější kapacity jako červencový svátek, víkendy, červenec a srpen, byly vyprodány už během první noci po spuštění rezervací. Poslední volné kapacity jsou k dispozici jako jednonoční pobyty ve všední dny v květnu, červnu a září,“ popisuje manažerka ubytovacího komplexu.

V Safari Parku Dvůr Králové je nově otevřená lanová vyhlídka uprostřed panoramatické lávky mezi výběhy, ze které můžou návštěvníci pozorovat z trochu jiné perspektivy žirafy, zebry, antilopy nebo nosorožce.
Navštěvovanější než Pražský hrad. Lídrem turistických cílů v kraji zůstává zoo

Virtuální rvačka o bungalovy

Minutu po půlnoci 14. listopadu se otevřel pro zájemce rezervační systém pro objednání hotelu a bungalovů. „V hotelu se ihned začaly obsazovat prázdniny a víkendy, ale ve všední dny v hlavní sezoně stále ještě můžeme volné kapacity nabídnout,“ dává naději dalším zájemcům. O bungalovy se strhla nevídaná virtuální rvačka.

„Zájem o bungalovy byl natolik obrovský, že ho technicky nezvládl online systém, který nám rezervace spravuje. Bylo znát, že naši klienti opravdu sedí u počítačů a ihned po půlnoci vytvářejí rezervace. Bohužel tak nastala situace, kdy systém nezvládl aktualizaci volných kapacit za dobu kratší než 2-5 minut a jednotlivé kapacity byly prodány několikrát. Vzniklo nám tak 120 takzvaných overbookingů. Tato situace je natolik výjimečná a neobvyklá, že ani náš poskytovatel hotelového a online systému není schopen ji řešit,“ tvrdí Markéta Hradecká Kirschová.

Přemysl Rabas vede Safari Park Dvůr Králové jako ředitel desátým rokem.
Přemysl Rabas: Tučňáci budou velké lákadlo, natáčet se u nás bude další seriál

Znamenalo to, že klient, který si dvě minuty po půlnoci vytvořil a zaplatil rezervaci, šel spát s radostí, že se mu podařilo získat termín, a od systému získal potvrzení, nakonec pobyt ve svém termínu nezískal. „Na recepci jsme viděli, že vybraný bungalov někdo zakoupil už minutu po půlnoci. Museli jsme tedy poškozeného klienta kontaktovat a nabízet řešení ve formě jiného termínu či ubytování v hotelu. Naprostou většinu těchto overbookingů recepce zvládla vypořádat ke spokojenosti hosta ve 24 hodinách od spuštění rezervací,“ vysvětluje manažerka.

Za týden jdou do projede stany Súdán

Kdo neuspěl v případě hotelu, bungalovů či glampingových stanů, má možnost zajistit si ubytování v expedičních stanech Súdán, jejichž rezervace bude spuštěna 1. prosince. Rezervace pro vlastní stany a karavany bude spuštěna 1. února.

„Kempování v karavanu je stále oblíbenější a i tento typ ubytování bývá vyprodán v řádu několika dní na celou hlavní sezonu. Karavany k nám jezdí ale celoročně, letos k extrémně přívětivému počasí jsme měli zcela vyprodanou kapacitu míst každý víkend i během října a začátku listopadu. Už nyní víme, že u nás budou klienti v karavanu vítat Nový rok,“ potvrzuje zájem o další typ ubytování.

Hvězdy televizního seriálu ZOO zahájily letní sezonu v Safari Parku Dvůr Králové, Eva Burešová měla koncert.
Rekord. Do zoo přišlo půl milionu lidí, pomohl tomu i seriál. Teď se vrací

Safari park má v tuto chvíli obsazeno v průměru 80 procent nabízených ubytovacích kapacit. „Klienti, kteří ještě svou rezervaci nemají, mohou telefonicky kontaktovat recepci, která s nimi probere volné kapacity a doporučí možnosti ubytování, na základě těchto informací si pak mohou vytvořit emailem rezervaci,“ doporučuje manažerka Safari Park Resortu.

Mezi chystané novinky Safari Kempu patří probíhající stavba dalšího sociálního zařízení. Ceník pro příští rok se neobešel bez zdražení. "Vzhledem k celkovému navýšení cen energií a vstupních nákladů jsme ubytovací služby zdražili v základní ceně za dvě osoby celkem o 300 Kč za noc. V tomto navýšení už je automaticky i navýšení ceny snídaně. Zdražení tedy nepovažuji za nijak dramatické," upřesňuje Markéta Hradecká Kirschová.

Hlavní role v seriálu Zoo patří osmnáctileté herečce Michaele Pecháčkové.
Seriál Zoo se vrací, točit se bude ve Dvoře Králové i příští rok s největší star

Ceny za ubytování se u stanů Safari Tent a bungalovů se pohybují od 4 300 korun za noc pro 2 osoby se snídaní a neomezeným vstupem do pěší části. Pro čtyřčlennou rodinu tak vyjde víkend na zhruba 12 500 korun. „Cena se zdá na první pohled opravdu velká, ale je třeba zohlednit, že v ceně je nejen snídaně, ale také neomezený vstup do pěší části zoo neomezeně i mimo otevírací dobu a samozřejmě atraktivní zázemí čtyřhvězdičkového kempu s bazénem, vířivkou a obrovským výběhem se žirafami, zebrami a pakoni, které mohou hosté pozorovat 24 hodin denně,“ vysvětluje Markéta Hradecká Kirschová.

Ceník ubytování Safari Park Resort

STANY Súdán, Pretoria, Victoria - cena za 1 noc pro 4 osoby bez ohledu na věk: 3 000 Kč (1. 6. - 15. 9.), 2 500 Kč (1. 5. - 31. 5., 16. 9. - 30. 9.)

HOTEL Safari Lodge - cena za 1 noc pro dvě osoby 3 300 Kč (pokoje Twi, Twii, Ethno) hlavní sezona květen - září, 2 680 Kč vedlejší sezona říjen - duben, pokoj Suite v koloniálním stylu 3 800 Kč hlavní sezona, 3 000 Kč vedlejší sezona

BUNGALOVY - cena za 1 noc dvoulůžkový pokoj 4 300 Kč hlavní sezona, 2 680 Kč vedlejší sezona

BIG SAFARI TENT - luxusní stan v korunách stromů - cena za 1 noc dvoulůžkový pokoj 6 500 Kč (1. 6. - 15. 9.), 5 500 Kč (1. 5. - 31. 5., 16. 9. - 30. 9.)

SAFARI TENT - luxusní stan v korunách stromů – cena za noc ve stanu Safari Tent 1 - 6 pro 1 - 2 osoby 4 300 Kč (1. 6. - 15. 9., 1. 5. - 31. 5., 16. 9. - 30. 9.), 3 000 Kč (1. 5. - 31. 5., 16. 9. - 30. 9.), Safari Tent 7 Zimbabwe 4 800 Kč (1. 6. - 15. 9.), 3500 Kč (1. 5. - 31. 5., 16. 9. - 30. 9.)

KARAVAN - 900 Kč za ohraničené místo pro stan či karavan a 1 auto

VLASTNÍ STAN - 600 Kč za ohraničené místo pro stan či karavan a 1 auto