Topná sezona je již v plném proudu. Kvůli ochlazení takřka ze všech komínů stoupá ve druhé polovině října dým alespoň ve večerních hodinách.

Majitelé domů by ale právě proto měli zbystřit. Pokud to ještě neudělali, je na poslední chvíli čas provést kontrolu komínu. Zejména kvůli prevenci, která může před požárem zamezit případným škodám na majetku.

„Každý majitel objektu je povinen udržovat komínová tělesa v dobrém technickém stavu. Musí zajišťovat pravidelné čištění i kontrolu komínů a kouřovodů spotřebičů paliv," sdělila například Martina Žahourková z HZS Královéhradeckého kraje. „Čištění komínu si může každý s topidlem na tuhá nebo kapalná paliva o výkonu do 50 kW provádět sám, nejlépe třikrát ročně. Kontrolu komínu musí jednou ročně provést kominík s průkazem odbornosti," dodala.

Kominíci kvůli startu sezony vytápění mají hodně napilno. Čekání na revizi se tak před koncem roku může pořádně protáhnout. „Všichni vědí, jaké bylo léto. Lidé se váleli u vody a na topení neměli myšlenky. I když je na Trutnovsku kominíků hodně, ani tak ale nestíháme. Navíc se blíží sezona na horách, takže si i tam vzpomněli na revize," řekl Petr Červeňák, jehož firma zajišťuje kompletní kominický servis.

„Do bloku domů v naší čtvrti se právě nahlásil kominík, že přijde po státním svátku zkontrolovat, jestli je v bytech vše v pořádku. Jsme rádi, chodí dost často, protože teplá voda je tady většinou zajištěna karmami, které jsou umístěné v kuchyních. Aspoň máme jistotu, že zplodiny někdo pravidelně hlídá. Hned jsme klidnější, případů otrav je v televizích pořád víc," řekla obyvatelka trutnovské Kryblice Jana.

Komíny by měly projít revizí

„Je přesně daný technologický postup kontroly. Ohledávají se spalinové cesty, komín se čistí, vybírají se saze, kontroluje se, jak stavba vypadá zvenku, vymetací a vybírací otvory, kouřovody i spotřebiče, odstraňuje se z okolí všechno, co by mohlo vzplanout. Je toho více. Poctivý kominík si dá na práci záležet," řekl Petr Červeňák.

Lidé by si i proto měli dávat pozor, aby nenaletěli podvodníkovi. Kominík by se na požádání měl prokázat registrací nebo průkazkou. Zároveň platí, že pokud chce někdo na revizi ušetřit, lze to, ovšem nebývá na škodu připlatit si za poctivého řemeslníka a mít jistotu dobře odvedené práce.

„U komínu, který je pravidelně kontrolován, trvá běžná ohlídka kolem půlhodiny. Podrobná zpráva se všemi náležitostmi se pak dodá zpětně ve štábní úpravě a s náležitostmi, které má mít. Já už to dávno nepíši rukou, vypadá to mnohem lépe vytisknuté. Ve zprávě by hlavně neměl chybět popis závad. Těch, které byly na místě odstraněny, i dalších, které odstranit okamžitě nejdou," dodává člen Společenstva kominíků České republiky Červeňák.

Potvrzení od kominíka chtějí v případě požáru, který vznikne od komína, vidět hasiči i pojišťovny. Pokud ho majitel požárem poškozeného domu nemá, může od hasičů dostat pokutu a pojišťovny mu mohou krátit pojistné plnění. Odborná kontrola komínů vyjde u odborníka běžně na částku v řádu stokorun.