„Chceme také místním obyvatelům pomáhat," řekl ředitel Přemysl Rabas. V letošní sezoně se zahrada zapojí do dvou projektů, jejich cílem je získat finance na podporu tradičního života. První z nich jsou Kumbu kumbu neboli Lodi s příběhem.

Na Ostrově lemurů jsou nyní vystaveny čtyři z lodí, které jsou vyrobeny z jednoho kmene. Pro rybolov už nemohou sloužit. „Zájemci si mohou loď koupit například jako netradiční výzdobu domu nebo firmy. Majitel lodi obdrží peníze, které může využít k vybavení svého obydlí nebo k zaplacení studia pro děti," vysvětlil ředitel Rabas. Jak zdůraznil, jedná se o osobitý artefakt, který má konkrétního majitele a svůj příběh. Ten získává kupující spolu s člunem. Každá loď je jedinečným ručním výrobkem z exotického dřeva a originálního tvaru.

Postupně je přiváží

Dalším tradičním uměním z Afriky, které bude v zoologické zahradě k vidění, jsou dřevěné sochy. „Pocházejí z lokalit, kde má sochařství dlouho tradici a kde existují celé dílny, které se specializují na jejich tvorbu," dodal Rabas.

Návštěvníci si tradiční domorodá díla budou moci nejen prohlédnout, ale eventuálně si je i koupit. „Jedná se o velké kusy, jejich cena nebude nízká," dodal Rabas. Sochy by se měly postupně objevit na různých místech zahrady. „Hledáme i další možnosti, jak domorodcům z Afriky pomáhat," uzavřel ředitel Rabas.