Vzrůstající počet krádeží i časté rušení nočního klidu vyvolávají v Úpici i okolí hlasitou kritiku bezpečnostní situace ve městě. Trestná činnost tu v roce 2013 stoupla o 20 až 25 procent. „To je obrovský skok, proto jsme přistoupili k posílení stavu o jednoho policistu, úzce spolupracujeme se samosprávou i nevládními organizacemi," informoval vedoucí územního odboru Trutnov, Pavel Škandera.

Úhel pohledu

„Dlouhodobě nevyhovující situace je vyvolána nesprávnou státní politikou v oblasti poskytování příspěvků občanům, kteří nejen nevyvíjejí žádnou aktivitu prospěšnou pro společnost, ale devastují majetek, zhoršují vzhled obcí a narušují veřejný pořádek a bezpečnost," poukázal na problém před časem místostarosta Zdeněk Peterka v dopise, adresovaném ministerstvu vnitra.

A za pravdu mu podle ankety dali i občané. Na otázku, zda se ve městě cítí bezpečně, odpovědělo záporně 81 procent z více jak osmi stovek lidí. Přes devadesát procent se vyslovilo pro zavedení kamerového systému, přes osmdesát je pro zvedení městské policie. „Žádali jsme o grant ministerstvo, ale nedopadl. Budeme se proto bavit o tom, co dál. Není až takový problém koupit kamery, ale zajistit trvalou obsluhu. Někdo musí dění v ulicích sledovat, jinak by to nemělo smysl," říká starosta Jaroslav Hůlek.

Peterkův dopis ale vyvolal i nesouhlasné reakce. „Nechci zpochybňovat, jak vážná je situace v Úpici. Každopádně nesouhlasím s postupem Zdeňka Peterky. Úmyslně vystavil svými výroky úpické, ať už romské či neromské občany v nebezpečí. Tzv. demonstrace neonacistů (a samozřejmě nejen jich) v Duchcově a Budějovicích byly protiprávní, rasisticky zaměřené, neměly nic společného s rozumným řešením celkové situace. Mám za to, že pan místostarosta nepřímo podněcuje k narušení pokoje v obci, k rasové nesnášenlivosti," reagoval Michal Ferenc. Ten sice má v Úpici rodinu, ale delší dobu se zde nezdržuje.

Jenže, lidé, kteří zde každodenně žijí, vnímají situaci trochu jinak. „Problémy s rušením nočního klidu jsme v naší lokalitě nezaznamenali, ale krade se tu. Lidem od domů či ze zahrádek mizí zejména kovové věci, například okapy," říká Jan Dudek.

„Hlavně dopoledne jsou vidět lidi s kárkami, co vozí kdejaký šrot. Ale běžně po ulicích žádné kovy neleží, takže je otázka, kde je berou. I když poslední dobou se mi zdá situace klidnější. Prý se hodně problémových lidí odstěhovalo do Poříčí," dodává Jiří Říha. O tom, jak dopadl například bytový dům v Regnerově ulici, vypovídá nedávná reportáž úpické Televize JS.

„V mém dopise ministerstvu nepadlo ani slovo o podněcování útoků a nebyla v něm jmenována žádná skupina obyvatel dle etnika," reagoval na kritiku místostarosta Zdeněk Peterka.

Více než jinde

Sestěhovávání určitého množství nepřizpůsobivých obyvatel tu narostlo nejen vloni, ale i v roce předchozím. „Jejich koncentrace se v Úpici proti ostatním městům okresu výrazně zvýšila a to s sebou přineslo i zmíněný nárůst trestné činnosti. Nyní tu pracuje dvacet policistů a problémy řeší. Ale vyžaduje to čas," dodává velitel policistů v okrese, Pavel Škandera.

Teď, s počátkem roku, zdá se být situace klidnější. „Nemáme zaznamenaný žádný větší problém, žádné rušení nočního klidu. Je ale možné, že je to zimním obdobím," říká starosta Jaroslav Hůlek. A jestli bude mít město kamerový systém pro dohled nad problémovými místy, zatím není jasné. „Budeme to se zastupiteli řešit. Jestli do toho půjdeme s vlastními zdroji, jestli nezavést vlastní městskou policii a tak dále," dodává.
V samotných problémových lokalitách totiž samospráva jako taková moc velké možnosti nemá. „Bytové domy patří soukromým vlastníkům, my můžeme nanejvýš provést kontrolu společných prostor a majitelům nahlásit závady. To jsme udělali, ale tím to končí," podotkl Hůlek.

Výsledky ankety mezi obyvateli Úpice:
Cítíte se ve městě bezpečně?
Ano 4,2 %, Spíše ano 12,7 %, Spíše ne 39 %, Ne 42 %, Nevím 2 %

Podporujete zavedení kamerového systému?
Ano 79 %, Spíše ano 12 %, Spíše ne 4 %, Ne 3,7 %, Nevím 1,2 %

Přáli by jste si i kamery v okolí svého bydliště?
Ano 56,6 %, Spíše ano 19 %, Spíše ne 9,3 %, Ne 7 %, Nevím 8 %

Uvítali byste zřízení Městské policie?
Ano 69 %, Spíše ano 14 %, Spíše ne 5,9 %. Ne 7 %, Nevím 4,9 %