Přestože původně přesto zvažoval na místě neformální setkání s přáteli, chtěl tu postavit stany a na pronajatých loukách bivakovat, nic se nekoná. Martin Věchet sám letos nic organizovat nebude. „Jsem v zahraničí, momentálně cestuji po Balkánu,“ vzkázal ze zahraničí geronimo. „Divím se, že mi zvoní telefon. Vůbec tu není signál. Jsem u jednoho kláštera, kde zrovna zpívají mniši,“ smál se Martin Věchet do telefonu. „Organizovat sám nic nebudu. Ale vím o tom, že se lidé sami na nějakém setkání domlouvali. Přišlo nám spousta povzbuzujících emailů, spousta psaní. Lidé uvažují o nějakém neformálním posezení. Ale nevím, jestli se něco děje. Jde to mimo mě,“ dodal.

Martin Věchet a Eva Navrátilová
Hoka-hej nezazní. Obec festival vyhnala

Přestože akci oficiálně odpískal už před dvěma měsíci, našli se v minulých dnech lidé, kteří na festival dorazili. Nevěděli prý o tom, že se nekoná.

Už čtrnáct dní před termínem se třeba v restauraci v trutnovském centru ptala po festivalu skupina cizinců. „Hrozně se divili, že se nekoná, nevěděli o tom. Ptali se, jestli jsou za tím politické důvody,“ řekl číšník Jirka.

PATNÁCT POZVÁNÍ

Martin Věchet už dříve přiznal, že mu po oznámení konce festivalu na Trutnovsku přišla řada nabídek na působení v jiném městě. „Je to asi patnáct míst z celé republiky. Různí lidé a různé instituce nás zvou, abychom festival udělali u nich, když už to z různých důvodů nejde pod horami,“ řekl Martin Věchet.

V mnohých lokalitách se prý už byl před prázdninami se spolupracovníky podívat. „Některá místa jsou hodně zajímavá, ale v tuhle chvíli nemohu říct, co bude,“ přiznal. Odtajnil také některé destinace, z nichž nabídka na přesuny dorazily. „Jičín, Jaroměř nebo obce u Pardubic, u Hradce Králové nebo u Prahy. A pak místa na severní a jižní Moravě,“ vyjmenoval.

Nejrychlejším objednavatelům vstupenek prý Martin Věchet doporučil jiné festivaly, kde by mohli zažít obdobnou atmosféru.

„Odpovídali většinou, že si letos dají pauzu. Jako náhradu jim sami nabídneme zimní Malý festival na Malé Úpě,“ řekl Věchet.

SEJDOU SE NA BOJIŠTI?

A tak zatímco geronimo, jak si Martin Věchet mezi festivalovou komunitou nechává přezdívat, cestuje a na letošní hudební setkání už prakticky nemyslí, lidé formu neformální posezení vymýšlí.

„Jsem závislý na každoročním setkání. Žádné oficiální formy se nedočkáme, tak jsem se odhodlal k zoufalému činu. Mám na mysli čistě spontánní akci a nehodlám shánět žádná povolení, kapely ani hygienické zařízení. Rád bych se jen setkal s přáteli na pár piv a pokec,“ pozval přes sociální síť Péca Kábrt na Bojiště všechny, kteří si chtějí festival letos připomenout alespoň neoficiální formou.

Pravda, žádná masová odezva se zatím nekoná. I tak je ale možné, že Bojiště v sobotu ožije undergroundovou formou undergroundového festivalu.