Nové budky, takzvané sýkorníky, byly loni rozmístěny na Lípovém náměstí, Náměstí Osvoboditelů, v ulici Na Lukách, na Úpském nábřeží, v okolí městského úřadu, ve Zvonkové ulici a na Horním Předměstí.

"Odborníci sledovali obsazenost jednotlivých typů budek, zda je obydlili ptáci, savci či blanokřídlý hmyz. Druhy ptáků identifikovali podle typu použitého hnízdního materiálu, vývržků, vajec, peří nebo uhynulých mláďat. Máme obrovskou radost, že využitelnost dosáhla 91 procent," řekla Vendula Kasperová, vedoucí Odboru životního prostředí Městského úřadu Trutnov.

Trutnov získal budovu historické věznice z 19. století. Nyní pro ni hledá využití.
Trutnov získal starou věznici, která sloužila i gestapu. Hledá pro ni využití

Z 67 budek jich bylo během roku využívaných 61. Našla se v nich dokončená hnízda, základy hnízd a nocoviště ptáků. "Mezi jejich nejčastější osadníky patřily sýkora koňadra, sýkora modřinka, vrabec polní, sýkora uhelníček a rehek zahradní. Zajímavostí určitě je vyšší zastoupení ubývajícího druhu vrabce polního. Nejvíce se dařilo v lokalitě Horního Předměstí a na náměstí Osvoboditelů, kde se úplně ve všech budkách našla dokončená ptačí hnízda," upřesnila Vendula Kasperová.

Město Trutnov opravilo unikátní dřevěný kříž z 19. století, který stojí v těsné blízkosti Janské kaple.
Trutnov opravil unikátní dřevěný kříž u Janské kaple

Běžně se u podobných projektů ve městech pohybuje obsazenost během první sezony pod 50 procent. "V tomto projektu budeme pokračovat a po městě rozmístíme další budky. Už teď máme vytipované lokality na Bojišti a v Šestidomí," uvedl starosta Trutnova Ivan Adamec.