Trutnov opravuje historickou budovu kina z roku 1928 sedmnáctým měsícem. Je to kulturní památka. Fasáda a střecha jsou hotové, práce uvnitř objektu si však vyžádaly výrazně více času, než se předpokládalo. „Zachraňovali jsme původní dům, sanační práce musely navazovat jedna na druhou. Nemohly se překrývat. Časově byly velmi náročné. Na čem se dalo bez obtíží pracovat, to byla fasáda a střecha. Lidé je vidí hotové a těší se, že každým dnem se otevře kino, ale uvnitř je ještě poměrně hodně práce. Do konce června by měla být rekonstrukce hotová,“ řekl starosta Trutnova Michal Rosa. „Děláme vše pro to, abychom se vešli do avizovaných 115 milionů korun včetně DPH. Nabídka, kterou obnovený Vesmír Trutnovu přinese, bude lákavá. Věřím, že si lidé cestu do kina najdou,“ dodal Rosa.

Záchrana unikátních částí

Největším oříškem byla záchrana památkově chráněného krovu a skořepiny podhledu hlavního sálu. "Jen záchrana krovu trvala více než měsíc. Ale jsem za to moc rád, protože podhled hlavního sálu je unikátní a pro trutnovské kino tak typický. Jeho zachování bylo naší prioritou," uvedl Rosa.

V Trutnově pokračuje rekonstrukce kina Vesmír za 115 milionů korun včetně daně.V Trutnově pokračuje rekonstrukce kina Vesmír za 115 milionů korun.Zdroj: Deník/Jan Braun

Aktuálně jsou hotové všechny sanační práce. V interiéru je vyzděná většina příček, hotové je nové schodiště, výtahová šachta, vybetonované je nové hlediště. Pracuje se na vzduchotechnice a elektromontážích.

Detailní záběry přibližují rekonstrukci kina Vesmír v Trutnově 20. června 2022.
Rekonstrukce trutnovského kina Vesmír se protáhne do jara, vyžádá si 115 milionů

Historickou budovu z roku 1928 poznamenala nekvalitně provedená rekonstrukce v roce 1976. "Už původní stavba z 20. let byla odvážná, ovšem zásahy do nosných konstrukcí provedené při rekonstrukci v 70. letech byly z hlediska statiky destruktivní. Zdivo, krov, podhled nad sálem byly narušené a poškozené. Přestože byl proveden stavební průzkum, na tyto vady bohužel nebylo možné přijít. Nedalo se s tím počítat před začátkem rekonstrukce," vysvětlil starosta Trutnova.

Takhle to má vypadat podle vizualizace v kině Vesmír v Trutnově.
Rekonstrukce kina Vesmír v Trutnově se protáhne minimálně do února příštího roku

Modernizované kino Vesmír v Trutnově bude mít dva promítací sály s menší kapacitou než dosud. Do většího sálu se bude moct usadit do nových pohodlných sedaček 256 diváků, oproti dosavadní podobě nebude mít balkon, naopak získá speciální plošinu pro vozíčkáře.

Podobu kina Vesmír v Trutnově mění rozsáhlá rekonstrukce.
Oprava kina se protáhne až do příštího prosince. Řeší se sedačky pro diváky

Hostinné plánuje kulturní centrum

Budovu kina v Hostinném odstřihla z provozu ničivá povodeň v roce 2013. Od té doby je zavřené a chátrá. Město nechce nechat objekt ležet ladem, plánuje z něj vybudovat kulturní centrum.

„V současné době byla dokončena studie rekonstrukce, která zahrnuje sál pro zhruba 150 diváků se sestupným hledištěm. Využitelnost bude pro koncerty, divadla, přednášky, promítání kina a další kulturní a společenské akce. Využívat ho budou naše školy, umělecká škola i dům dětí a mládeže,“ upřesnila starostka Hostinného Dagmar Sahánková.

Podle ní budou projekční práce dokončeny v příštím roce. „S rekonstrukcí se začne podle finančních možností města. Finanční odhad opravy kina v této fázi projektu vzhledem k proměnlivé situaci na trhu se stavebními materiály nemáme,“ doplnila starostka Hostinného.

Takhle vypadá kino v Hostinném v současné době. Uzavřené je od roku 2013, kdy ho poničila povodeň.
Hostinné vzkřísí kino poničené povodní. Podívejte se, jak vypadá uvnitř