Kapři pro vánoční prodej pocházejí podle osvědčené tradice z Kolowratského rybářství v Opočně. Rybáři mají připravenou rovněž vánoční specialitu: zlaté pstruhy, kteří jsou oblíbení u rodičů s dětmi. K dostání jsou i amur, štika a candát. Lidé překvapivě nejeví moc zájem o šupiny. "Šupiny moc lidé neberou. Asi mají dost peněz," diví se trutnovský rybář Radek Cinka. Zároveň radí, proč je dobré dávat šupiny do vody s jarem.

Trutnovští rybáři začali s vánočním prodejem ryb v Petříkovicích ve čtvrtek. Nejvíc lidí zatím přišlo v sobotu. Hlavní nápor je teprve čeká. Největší sháňka po kaprovi či jiné rybě na štědrovečerní stůl bývá mezi 21. a 23. prosincem. Od pondělí do středy bude v petříkovické líhni otevřeno od 8 do 16 hodin. Od nepříjemné události před více než deseti lety, kdy trutnovským rybářům zloději vykradli sádku plnou štik, drží i noční služby.

Roušky u kaprů

Lidé musí dodržet při nakupování vánočních ryb ve venkovním areálu pokyny, které jsou pro dnešní dobu již standardní. "Musí dodržovat rozestupy, mít roušky. Dezinfekci máme připravenou. Je důležité, aby lidé chodili postupně a hlavně, aby byli na svátky zdravotně v pohodě," přeje si Karel Nohejl, hospodář trutnovské rybářské organizace.

Kapři pro vánoční prodej jsou podle tradice z Kolowratského rybářství v Opočně. "Máme s nimi velice dobré zkušenosti. Kapři jsou chuťově výborní, lidé si na ně zvykli," vysvětluje.

Zlatí pstruzi lákají děti

Zlatí pstruzi, kteří jsou vánoční specialitou, pocházejí ze pstruží líhně Miroslava Kulicha v Hynčicích nedaleko Meziměstí. "Hodně si je berou rodiče s dětmi. Ty vidí zlatou rybičku, tak je chtějí," říká Nohejl.

Podle rybáře Radka Cinky lidé neprojevují velký zájem o kapří šupiny, které se podle tradice schovávají pod štědrovečerní talíř, aby lidem přinesly štěstí a peníze. "Šupiny moc lidé neberou. Asi mají dost peněz," diví se Radek Cinka.

Zároveň radí, jak nejlépe nakládat s šupinami. "Je dobré je dát přes noc do vody s jarem. Nejsou pak cítit rybinou. Poté rozložit na noviny, kde pěkně oschnou a můžou se dát pod talíř."

V létě frčí grilování

Trutnovští rybáři prodávají ryby celoročně. V nouzovém stavu země, kdy jsou zavřené restaurace, je patrný úbytek dodávek. "Ryby jsme vozili hodně na hory. Restaurace jsou zavřené, takže tam teď nevozíme nic," krčí rameny hospodář Karel Nohejl.

V létě je velká poptávka po pstruzích. Za víkend leckdy prodají v Petříkovicích až metrák pstruhů. "Lidé rádi doma grilují. U nás rybu vidí, jak plave, je to něco jiného než mražená z marketu," tvrdí Nohejl.

Narkotikum pro statnou samici

Trutnovští rybáři mají chovné rybníky v Pekle a Dolcích. K chloubě líhně v Petříkovicích patří čtyřkilová samice pstruha duhového amerického, která ročně produkuje až sedm tisíc jiker. Při výtěru jiker rybáři používají narkotickou metodu.

"Matka pstruha duhového je totiž hodně velká a má velkou sílu. Musíme ji proto uspat, jinak bychom ji honili po celé budově. Do vody jí dáváme 10 kapek hřebíčkového oleje, který na ni působí jako narkóza, a zklidní se. Jeden ji musí držet a druhý vytírá. Používáme to jednou za rok při výtěru," objasňuje Petr Fér, vedoucí líhně.