Po vybudování Uffa přišel čas na investice do jiných oblastí. Peníze putovaly do revitalizace Jiráskova náměstí, do infrastruktury, do okruhu Vlčka, rekonstrukce se dočkala loděnice, milovníci adrenalinu mají skate park a pumptrack. Největší zahájenou investicí je Středisko volného času za zhruba 200 milionů.

Kdo vede radniciSTAROSTA:
Ivan Adamec (ODS)
MÍSTOSTAROSTOVÉ:
Tomáš Hendrych (Volba pro město)
Hana Horynová (Sdružení pro Trutnov)

Nepovedlo se naopak odstartovat přestavbu krytého bazénu. Měla být zahájena už teď v září. Přípravy zpozdil nedostatečně přichystaný projekt. Lidé také čekají na nové kino, chtěli by třeba i více parkovacích míst v některých exponovaných lokalitách.

Podobně jako jsou rozpory v celé společnosti, i Trutnov některé vize rozdělují. Například právě zmíněná přestavba Jiráskova náměstí nebyla mnohým občanům vůbec po chuti. Vadilo jim kácení letitých lip a výsledek revitalizace zeleně odsoudili přívlastkem „betonové náměstí“. Zahrnují poněkud „mrtvé“ téma do volebních programů i teď. Objektivně: Jiráskovo náměstí, které postupně zarůstá novou zelení, již žije svým vlastním životem. Třeba s horkým létem stále víc vítanými vodními prvky, tryskajícími ze země.

Také další příběh patří k těm, které dokazují, že Trutnované zajedno nejsou. V loňském roce se radnice rozhodla, že vyhlásí architektonickou soutěž na vytvoření památníku k letošnímu stému výročí vzniku Československa a umístí ho na náměstí Republiky. Vítězný návrh na velké srdce nakonec shodu nenašel, a tak se záměr ocitl v koši. Společnost rozdělily i boje o to, co v Trutnově ponese jméno bývalého prezidenta Václava Havla. Handrkování mezi příznivci pojmenování Pěší zóny, která je blízko pivovaru, kde Havel koulel sudy, a lidmi, kteří preferovali nábřeží Úpy, skončily vítězstvím druhé zmíněné varianty.

Pomyslný kříž si na zádech táhne v tomto volebním období od počátku některými kritizovaná a jinými chválená Houska, okruh nejen pro sportovce mezi Bojištěm a Starým Rokytníkem. Cyklotrasy a stezky kolem Úpy naopak veřejnost kvituje.

EKOLOGIZACE HROMADNÉ DOPRAVY
K dobrým počinům, které radnice v uplynulém období realizovala, patří zavádění bezemisní městské hromadné dopravy. Autobusy postupně přecházejí na alternativní pohon, tedy na elektro a plyn. Značné finance putovaly do dopravní infrastruktury na vytvoření bezpečnostních ostrůvků v Náchodské a Pražské ulici, do oprav některých komunikací, jako například Skřivánčí, stavby chodníků ve Voletinách i v jiných částech města a podobně. Na druhé straně však stále chybí parkovací místa například na Kryblici, kde dopravní situace doznala jen kosmetických změn.

Město opravuje i církevní památky. Opravená kaple sv. Tekly Babí má nové varhany a zvon. Opravy mají za sebou také pískovcové kříže v zaniklé obci Debrné, tři kříže v Libči, jeden v Horním Starém Městě a pomník se sousoším Piety ve Studenci. Obnovou prošlo Schwantnerovo sousoší Tanec smrti v městském parku. Peníze během volebního období putovaly do Muzea Podkrkonoší, které je díky výměně oken a fasádám ze všech stran jako nové. Programy, které se v něm konají, rezonují s komplexním postojem radnice ke kvalitnímu kulturnímu vyžití. Podařilo se pronajmout i přírodní areál na Bojišti, kde letos proběhla kromě Extreme Obscene Festivalu premiérová pivní slavnost.

STAVBA BAZÉNU NABRALA ZPOŽDĚNÍ
Zpoždění má přestavba krytého bazénu. Projektanti nesplnili termín dodání dokumentace, a proto se nepodařilo akci odstartovat v září, jak bylo v plánu. Město udělilo viníkům milion korun pokuty.

Kam se bude ubírat Trutnov dál, se ukáže po volbách. Současné vedení deklaruje udržení směru, další subjekty slibují ledacos. Například že posílí školství. Že přinesou novou kreativitu, mladou šťávu do života města. Že zajistí komfortní městskou hromadnou dopravu nebo sáčky na psí exkrementy ke košům. Programy jsou na stole. Voliči je mohou číst a vybírat, jaký chtějí mít Trutnov za pár let.

DALŠÍ TRUTNOVŠTÍ ZASTUPITELÉ:Jaroslav Andrle, Petr Sobotka, Martin Jiránek (Žít v Trutnově-SZ, LES a Piráti), Blanka Bubnová, Zdeněk Ondráček, Iva Řezníčková (KSČM), Marcela Čížková, Daniel Rada, Michal Rosa, Libor Kasík, Jozef Kochan, Pavel Káňa, Michal Šubrt, Jiří Paták, Martin Mečíř (ODS), Ivana Duffová, Milan Kout, Petr Ondráško, Jiří Šedivec, Antonín Vajcík (ANO), Zdeněk Géc, Roman Hásek, Jaroslav Špaček, Marek Šváb (ČSSD), Petr Horčička, Milan Lhoták (Sdružení pro Trutnov), Petr Přívratský, Petr Skokan (Volba pro město), Jiří Řehůřek a Silvie Šidáková (TOP 09).

VÝSLEDKY VOLEB Z ROKU 2014

1. ODS 29,16% 10 mandátů
2. ANO2011 14,32%  5 mandátů
3. ČSSD 12,74%  4 mandáty
4. Žít v Trutnově-SZ,LES a Piráti  9,36 %  3 mandáty
5. Sdružení pro Trutnov  9,18 %  3 mandáty
6. KSČM  8,98 %  3 mandáty
7. Volba pro město  8,57 %  3 mandáty
8. TOP09  8,98 %  2 mandáty

Koalici tvořily ODS, Sdružení pro Trutnov, Volba pro město a TOP09 - dohromady měly 18 hlasů ze 33.