Zdejší radnice se už mnoho let zapojuje do mezinárodní kampaně Vlajka pro Tibet. Jejím cílem je hlavně upozornit na 80 tisíc Tibeťanů, kteří při povstání zahynuli, a vyjádřit nesouhlas s násilným potlačováním práv a svobod národů a menšin na celém světě. Tibet coby samostatný stát byl totiž za drastických okolností násilně zabraný mocensky vojensky velmi silnou sousední Čínou. „Snažíme se tímto symbolickým krokem podpořit lidská práva,“ vysvětlil trutnovský místostarosta Tomáš Hendrych.

Solidaritu s Tibetem se chystají vyjádřit i na dalších místech. Například na radnici v sousední Úpici zavlaje tibetská vlajka v neděli. Na zítřek se plánuje premiérové vyvěšení vlajky na vrcholu Sněžky. „Tibet je nazýván střechou světa, a tak jsem si řekl, že tibetská vlajka se musí objevit i na střeše republiky,“ oznámil Přemysl Rabas, ředitel královédvorské zoologické zahrady, senátor a jeden z hlavních iniciátorů výstupu.

Účastníci se sejdou v sobotu v poledne před infocentrem Veselý výlet v Peci pod Sněžkou. Cesta přes Růžohorky a Růžovou horu by jim neměla zabrat více než dvě a půl hodiny. „Na prošlapané trase k vrcholu leží hodně sněhu, dobré boty jsou nutností. Ve vrcholové části musíme počítat i se silným větrem a mrazem,“ upřesnil spoluorganizátor akce Pavel Klimeš z informačního centra Veselý výlet. Kdo si netroufne na výstup, může svou tibetskou vlajku vyvézt lanovkou.

Barevné vlajky se sluncem vyvěšují i organizace, města, obce a krajské úřady v Česku. Podle odhadu se do akce každoročně zapojuje přes 650 míst.

Celosvětová akce vznikla v západní Evropě v polovině devadesátých let 20. století. Češi se k akci připojují od roku 1996.

Světový pohár ve Špindlerově Mlýně přilákal bezmála deset tisíc fanoušků. O výbornou atmosféru se starají hlavně Slováci.
Krkonoše se proměnily ve slovenský ráj, ve Špindlu nechybí Samková a Verešová