Do předsednictva Ústředního výkonného výboru se dostali například ministr školství Marcel Chládek, bývalá senátorka Alena Gajdůšková či jihočeský hejtman Jiří Zimola. Mezi zvolenými je i mladý trutnovský sociální demokrat Jaroslav Špaček.

Předsednictvo tvoří spolu se stranickým předsedou a místopředsedy také šéfové parlamentních klubů ČSSD. Vedle nich je pak vždy po sjezdu dodatečně voleno deset členů z řad osobností strany. Po březnovém sjezdu má rozšířené pravomoci a o jeho důležitosti se přesvědčil v minulosti i Bohuslav Sobotka, kdy ho po vyhraných volbách právě členové tohoto orgánu vyzvali k rezignaci. Až odhalení takzvaného lánského puče a aktivní zásah členské základny ho dovedl do křesla premiéra. I proto byla této volbě věnována velká pozornost.

V minulosti většinou vítězili zástupci z větších krajů a nominace z královéhradecké krajské organizace do čela ČSSD byla spíše vyjádřením poptávky než realistickým požadavkem. „Je to vůbec poprvé, kdy se podařilo v této volbě prosadit kandidáta z našeho kraje. Jedná se o dobrý signál směrem k našim voličům, že při rozhodování strany jsou zohledněny všechny názory i regionální témata. Pro mě, pro trutnovskou a královéhradeckou sociální demokracii je to pak výrazný vnitrostranický politický úspěch" řekl nově zvolený člen předsednictva Jaroslav Špaček.

(njt)