Prohlídka osmi návrhů vyvolává diskuse. „Nějak moc nechápu, proč by tady měl nějaký pomník vůbec stát. Vždyť už jsme se Slovenském dávno rozdělení,“ zamyslel se například jeden z příchozích. Právě tuto událost, převedenou však do pozitivní verze, tak trochu evokuje jeden z návrhů. Autor v něm ve ztvárnění své vize spojenými státními znaky vyzdvihl rozdělení obou zemí jako moment, který vedl k narovnání vztahů mezi oběma národy.

Trutnov se rozhoduje. Lidské srdce se lvem, nebo stožár?
Trutnov se rozhoduje. Lidské srdce se lvem, nebo stožár?

„Myslím, že památník je vhodným symbolem pro jubileum, které si příští rok připomínáme. Vznik samostatného státu byl důležitý. Země se oddělila od Rakousko-Uherska. A to, že Češi a Slováci žili pod hlavičkou jednoho státu, mi nepřijde až tak podstatné,“ komentoval mladík Tomáš. „Líbí se mi lev v lidském srdci, kterého navrhla už komise,“ dodal Trutnovan.

Zmíněný návrh však pro změnu kritizovali další příchozí. „Srdce je z plastu, to se sem nehodí. Navíc se objekt, který má mít funkci schodiště, hlediště a místa k odpočinku může stát smetištěm toho, co tam lidé odhodí,“ předjímali diváci a přiznali, že hlas odevzdají 1918 centimetrů vysokému stožáru.

S velkým zájmem si výstavu prohlédl návštěvník, bydlící blízko Nového Bydžova. „Zajímá mě i proto,, jsem bývalý výtvarník,“ řekl Miroslav Čutka. Trutnov, ve kterém byl včera poprvé, pochválil jako čisté, hezky uspořádané město.

„Z návrhů mě upoutal ocelový sloup se stěnami tvořenými jako spirála z jednoho kusu. Mohou evokovat vývoj k něčemu novému, lepšímu. Líbí se mi i návrh křídel se znaky, ale podobné ztvárnění pomníku už jsem viděl. Symbol znaku na sloupu je zvláštní, ale moc mě neoslnil. Srdce se lvem je pěkné, ale to, že lev je ve zvláštní, ležící poloze, se mi moc nelíbí. Nápad je však dobrý. Stožár se mi zdá moc všední. Návrhy se státními znaky na konstrukci lešení i další sloup v pořadí jsou hezké, ale neupoutaly. Největší dojem ve mně zanechal model hrnku na stole, ze kterého vytéká republika, navíc je rozdělená ubrusem. Tomuto návrhu dám hlas,“ uzavřel Miroslav Čutka.

Lidé mohou hlasovat ještě do pátku. Konečné slovo dostanou zastupitelé na svém zasedání v pondělí 26. června.