Na silnice se totiž se svými stroji vydali zemědělci, aby podpořili celorepublikové protesty svých kolegů kvůli řadě neřešených problémů. Mezi ně přibylo také například rozhodnutí vlády zrušit tzv. zelenou naftu, tedy vratku spotřební daně na naftu spotřebovanou při obhospodařování zemědělské půdy.

Devatenáct strojů

„Do protestu se zapojili zemědělci z Trutnova a z blízkého okolí – soukromí zemědělci i zástupci podniků. Lidé ze Dvora Králové, kteří mají dál, slíbili, že pokud se budou konat další protesty například v Praze, že s námi pojedou tam," uvedla Marcela Beranová, ředitelka Okresní agrární komory Trutnov, jež protestní jízdu v regionu organizovala.

Na silnice v Trutnově se tak včera dopoledne vydalo celkem devatenáct strojů. Kromě devítičlenné skupiny, jež startovala u Sika, ještě přijelo dalších deset od Čisté.

„Jedna skupina vyrazila od Sika přes Struhu k Lidlu a zpět, druhá do Trutnova mířila od Kalné Vody. Obě se spojily u Albertu, udělaly okruh městem a třetí kolečko už jely každá zvlášť. Okolo půl jedenácté se začaly stroje odpojovat a zamířily domů," popsala jízdu Marcela Beranová a pokračovala: „Chodci i řidiči naši protestní jízdu brali jako zpestření. Pokud byl někdo v koloně za námi, byl asi nervóznější. Někteří lidé nám ale i tleskali."

Symbolicky i hnůj

Ve skupině devíti zemědělských strojů s převahou traktorů, která vyjela ráno z parkoviště u Sika, byl i Petr Martinec z Velkých Svatoňovic. „Neustále nám ubírají peníze, na které máme nárok. České zemědělství začíná být absolutně nekonkurenceschopné proti venkovním dovozům. Nelze pracovat s rozpočtem, který je o třetinu nižší než jinde," vysvětlil Petr Martinec důvod, proč se rozhodl do protestní jízdy zapojit, a pokračoval: „A tohle je další rána, kterou nám vláda uštědřila. Nebudou národní doplňkové platby, na které máme nárok od roku 2004, když nám v Kodani vyjednávali slavné smlouvy. Je to jen další hřebíček do naší rakve."

Další z účastníků jízdy, Karel Skutil z Pilníkova, za traktor připojil i valník s hnojem. „Symbolizuje to, kam česká vláda směřuje. Skončí jednou na smetišti nebo na hnojníku. Podmínky mají být pro všechny rovné a ne pro někoho rovnější," podotkl zemědělec.

Podle slov krajské tiskové mluvčí Ivany Ježkové policie v souvislosti s protesty zemědělců nezaznamenala žádné dopravní komplikace. „Jen na některých místech se řidiči dostali do kolon a museli několik minut čekat. Z našeho pohledu však zvítězily trpělivost a tolerance," dodala.

Protest zemědělců