Složení krajského zastupitelstva je dané a region v něm bude mít pět zástupců ze čtyř politických stran. Dvakrát bodovala KSČM, jednou ODS, ČSSD a TOP 09/STAN.

Výrazný příklon k levici, respektive komunistům se nevyhnul ani dosud pravicové baště, Trutnovu. Občanská demokratická strana tu spadla na polovinu, z 32 v roce 2008 na současných 16 procent. Sociální demokraté propadli o 10 procent, KSČM si připsala 10 procentních bodů navíc.

Nejvíc preferenčních hlasů získal Zdeněk Ondráček (KSČM, 2299). „Výsledek vidím jako odraz politiky současné vlády, tudíž je pro mne očekávaný. Volební účast nebyla vysoká, myslím, že přišli hlavně lidi, kteří jsou současnou situací hodně znechuceni," říká a k dalšímu vývoji podotýká: „Vyhrála ČSSD a je na nich, koho osloví. Matematicky je dáno, že jsme schopni vytvořit těsnou většinu. Uvidíme, na koho se obrátí a s jakými podmínkami."

„Vysoký počet preferenčních hlasů mi dává možnost spolupodílet se na vyjednávání. Jedu do Hradce, kde budeme s kolegy probírat další strategii. Dosavadní hejtman Lubomír Franc současně kandiduje do Senátu, postoupil do druhého kola, a pokud povede další vyjednávání, může se stát, že budou odsunuta až na příští týden," nastiňuje další vývoj.

Ze stejné strany, tedy KSČM, Zdeňka Ondráčka v zastupitelstvu kraje doplní Jiří Gangur, starosta Jívky. Ten dokázal post již dvakrát obhájit. „Výsledek je pro mne překvapivý a určitě mění situaci. Například v předminulém období byly naše návrhy vždy smeteny ze stolu a navíc okomentovány bouřlivých smíchem. Teď už to tak nebude. Věřím, že se sociálními demokraty se dohodneme a budeme mít možnosti naše návrhy výrazně víc prosadit."

Výsledek voleb je zklamáním pro dalšího ze starostů, Miroslava Vlasáka. I když doma v Žacléři dovedl ODS k vítězství a do zastupitelstva se dostal. „Dílčí úspěch je příjemný, ale celkově to samozřejmě není dobré. Že levice uspěje, se dalo předpokládat, ale čekal bych větší podporu sociální demokracii než komunistů. Vypadá to na opozici, uvidíme jak se všechna jednání vyvinou."

Vítězství v krajských volbách získala ČSSD, kterou bude za Trutnovsko reprezentovat Pavel Trpák. Ten se mimo jiné pozastavil nad tím, jak se výsledky výrazně liší od předvolebních průzkumů. „Takhle velký vzestup komunistů nikdo nečekal. Ale karty jsou rozdané a povolební vyjednávání povedeme pro nás všemi smysluplnými směry," nechce předjímat současný senátor.

„Spokojenost. Takový výsledek jsem nečekal. Je zřejmé, že voliči se rozhodli dát hlas konkrétním lidem. Je vidět, že člověk je trochu doma svým pánem. Dostal jsem se do zastupitelstva, jsem rád, ale jakým směrem půjdou povolební jednání se nedá odhadnout. Výsledek 8,25 procenta je pro TOP 09/STAN slušný, na šanci být ve vládnoucí koalici to ale nestačí. Seskupení, které by šlo samostatně do vlády s ČSSD, by bylo v područí KSČM, a to já osobně rozhodně nechci," komentoval výsledky nový krajský zastupitel a vrchlabský starosta Jan Sobotka. Ten získal z pětice jmenovaných druhý nejvyšší počet preferenčních hlasů, 1442.

(aš, jm)