Informaci potvrdil v pátek Deníku náměstek hejtmana pro zdravotnictví Aleš Cabicar. Dozorčí rada holdingu nevybrala nikoho ze čtyř kandidátů na pozici šéfa špitálu v Trutnově, nicméně našla řešení a rozhodla, že tento post obsadí předseda představenstva Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje, a to minimálně na období jednoho roku. "Na žádném ze čtyř kandidátů, kteří se přihlásili do výběrového řízení, jsme se nedokázali shodnout většinou hlasů," přiznal Cabicar. "Dozorčí rada navrhla na post ředitele trutnovské nemocnice Miroslava Procházku a tento návrh odsouhlasila," řekl. Současný ředitel Oblastní nemocnice Trutnov Martin Limburský zůstane ve špitále v pozici místopředsedy představenstva do konce roku.

PŮSOBIL NA UNIVERZITĚ I V POLNÍ NEMOCNICI V AFGHÁNISTÁNU

„Dozorčí rada vnímá situaci v trutnovské nemocnici, která nemůže zůstat bez předsedy představenstva. Pan doktor Limburský vyjádřil ochotu dál spolupracovat a podílet se na chodu nemocnice z pozice místopředsedy, která má menší časovou zátěž než působení na postu předsedy. Zatím jsme domluveni do konce roku,“ upřesnil Miroslav Procházka, nový ředitel trutnovské nemocnice. K situaci, kdy dozorčí rada nedokázala vybrat žádného ze čtyř kandidátů, poznamenal: "Kandidáti, kteří se přihlásili do výběrového řízení, rozhodně nebyli nekvalitní, ale dozorčí rada nenašla shodu při výběru jednoho z nich."

Vedení trutnovské nemocnice přebírá minimálně na rok. "Podmínka dozorčí rady byla, že moje působení nebude kratší než dvanáct měsíců. V průběhu roku se může se ukázat, že půjde o výrazně delší dobu. Nechtěli jsme přechodné řešení na dva měsíce," vysvětlil.

Kuks našel most, kraj mu ho opravil. Už unese i cisterny
Kuks našel most, kraj mu ho opravil. Už unese i cisterny

Souběh pozice předsedy představenstva krajského Zdravotnického holdingu a šéfa trutnovského špitálu vnímá spíše jako výhodu. "Z mého pohledu to bude časově náročné, ale vidím v souběhu funkcí více pozitivních, synergických efektů," řekl Miroslav Procházka. "Nemocnici do určité míry znám, mám vazbu na regionální zdravotnictví s dostatečným přehledem v rámci celého kraje," dodal.

Miroslav Procházka je ve funkci předsedy představenstva Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje od června 2015. Před tím pracoval jako analytik a vedoucí oddělení pro styk se zdravotními pojišťovnami Fakultní nemocnice Hradec Králové nebo jako externí lektor pro oblasti managementu a ekonomiky ve zdravotnictví Centra andragogiky. Od roku 2007 působil jako proděkan pro studijní a pedagogickou činnost a vedoucí katedry veřejného zdravotnictví na Fakultě vojenského zdravotnictví Univerzity obrany v Hradci Králové. Externě působil také na Farmaceutické a Lékařské fakultě Univerzity Karlovy. V roce 2002 se zúčastnil jako starší důstojník mise 6. polní nemocnice Armády ČR v Afghánistánu.

KRAJ INVESTUJE DO OPRAVY INTERNY

Krajská rada schválila zakázku na vypracování projektové dokumentace rekonstrukce pavilonu interny trutnovské nemocnice. Projekt, na který kraj vyčlenil 9,5 milionu korun z Fondu rozvoje a reprodukce, počítá s rekonstrukcí oddělení interny, neurologie a rehabilitace. „V pavilonu interny trutnovské nemocnice se nachází oddělení neurologie, jehož součástí je iktové centrum umožňující časnou diagnózu pro pacienty s mozkovou příhodou. Toto centrum slouží pro oblast s více jak 160 tisíci obyvateli. I to je důvod modernizace celého objektu,“ vysvětlil náměstek hejtmana Aleš Cabicar.

Kraj bude opravovat také cvičební místnosti, šatny a sociální zařízení, včetně prostorů pro personál interny či jednotky intenzivní péče. Stavební úpravy se dotknou většiny z šesti nadzemních podlaží.

Opravy trutnovské sportovní haly gymnázia začínají v tomto týdnu a uzavřou v ní veškerý provoz do konce srpna.
Ze sportovní haly zůstane jen konstrukce. Začínají opravy za 22 milionů