Pokud už je stupeň postižení takový, že vyžaduje zvláštní režim a v domově pro seniory už to nejsou schopni zvládnout, musí být klient předán jinam. „Což je většinou léčebna ve třicet kilometrů vzdálených Kosmonosích," popsala turnovská místostarostka Petra Houšková.

Radnice proto připravila projekt výstavby specializovaného pavilonu s 24 lůžky v sousedství Domova seniorů Pohoda. Náklady se odhadují na 34 milionů korun, z toho většinu by měla podle starosty pokrýt dotace z ministerstva práce a sociálních věcí. Radnice by zaplatila 8,5 milionu korun.

Dům Pohody má 76 lůžek a pracuje v něm asi 90 zaměstnanců. Rozpočet se pohybuje kolem 40 milionů korun. Město se na něm podílí čtvrtinou. Lůžka v domově ale nejsou určená pro lidi postižené demencí.

Podobných zařízení v Libereckém kraji v posledních letech přibývá, potřebám ale nestačí. Pro lidi se sníženou soběstačností zaviněnou chronickým duševním onemocněním nebo různými typy demence včetně Alzheimerovy choroby je v kraji 13 zařízení sociální péče s kapacitou 642 lůžek. Od roku 2013 se kapacita zhruba zdvojnásobila. Do krajské základní sítě služeb je zařazeno 536 lůžek, která kraj finančně podporuje.

V Jablonci na podzim roku 2015 otevřel výrobce zabezpečovací techniky Jablotron domov pro seniory pod názvem Anavita. Nejmodernější zařízení svého druhu, nejen v našem regionu, ale vůbec, vzniklo přestavením jednoho z objektů bižuterní firmy ve zdejším areálu. Zhruba polovina lůžek tu slouží pro seniory trpící demencí či Alzheimerovou chorobou. „Řadu let podporujeme městskou nemocnici, a díky této spolupráci víme, jak je obtížné postarat se o seniory, kteří již nejsou schopni žít bez trvalé asistence. Proto jsme se rozhodli jít příkladem a ukázat ostatním úspěšným firmám, že je možné prospět svému okolí vybudováním profesionálního centra péče o starší spoluobčany. Myslím, že není fér nechávat řešení této otázky jen na bedrech státu. Můžeme svým přičiněním pomoci, abychom žili v lepším světě," vysvětluje své pohnutky ke spuštění nového smysluplného projektu v oblasti péče o seniory majitel Jablotronu Dalibor Dědek.