Titul Ekoškola získala na dva roky Speciální škola v Turnově. Školáci se o něj zasloužili svojí snahou o ekologičnost školy. Titul děti převzaly v budově Senátu z rukou Vladislava Dynasta, ředitele sekce kabinetu ministra životního prostředí.Děti třídí odpad a šetří energie „Chtěli jsme žáky motivovat k ekologii. Projekt enviromentální výchovy se táhne celým vzdělávacím programem naší školy," uvedla jedna z koordinátorek projektu na škole Dagmar Židů.

Ekoškola je mezinárodní program, v rámci kterého žáci sami usilují o minimalizaci škod napáchaných na životním prostředí. Děti třídí odpad, šetří energiemi i vodou a zlepšují životní prostředí ve škole a v jejím okolí.

Program je v Česku sedmým rokem

Do projektu je zapojeno více než deset milionů studentů po celém světě, včetně Maroka, Kazachstánu nebo Portorika. Titul Ekoškola je u nás už sedmým rokem udělován těm školám, které se nejaktivněji zapojí do hledání cesty, jak by jejich chování mohlo být ekologičtější.

„Motivujeme děti k činnosti i tím, že školám poskytujeme finanční podporu jejich projektů. Letos jsme již takto rozdělili přes půl milionu korun," vysvětlil Jan Blažek, koordinátor Ekoškoly.

Titulem Ekoškoly se v Libereckém kraji kromě Turnova pyšní také v liberecké ZŠ Švermova a v ZŠ v Dubé.

Lenka Šklubalová