Rozdělení Obchodní akademie, Hotelové školy a Střední odborné školy (OHS) v Turnově doporučila ustavená pracovní skupina. Škola vznikla v roce 2009 sloučením dvou škol, ale jako celek nefunguje a panuje tam velká řevnivost. Liberecký kraj na konci srpna odvolal ředitelku školy Milenu Lednejovou, o rozdělení školy na obchodní akademii a hotelovou školu a samostatnou střední odbornou školu budou zastupitelé jednat na posledním zasedání před volbami, a to právě dnes. Novináře o tom informoval hejtman Martin Půta.

Pro rozdělení hlasovalo devět členů pracovní skupiny, šest bylo proti a dva se zdrželi. Pokud chce Liberecký kraj navrhnout nějaké změny v síti středních škol, musí žádost na odbor školství podat do konce září. Krajský odbor školství rozdělení nedoporučuje, poslední slovo tak bude mít podle hejtmana ministerstvo.

Turnovská škola má 550 žáků a působí na dvou místech, vzdálených od sebe asi dva kilometry. V bývalých kasárnách ve Zborovské ulici měla dříve sídlo obchodní akademie a hotelová škola a v Alešově ulici bylo učiliště. „Školy nikdy ve skutečnosti nefungovaly jako jeden subjekt. Naopak. Od loňského roku se po nepovedeném a nedostatečně vysvětleném sestěhování škol situace neuklidnila, naopak se stále více vyhrocuje," řekl hejtman Martin Půta.

Jediným řešením je podle něj rozdělení školy.

Proti rozdělení je však krajský výbor pro výchovu a vzdělávání i finanční výbor. Odmítá ho i část zaměstnanců školy. Obávají se podfinancování škol a jejich zániku, a vyhlásili proto už v srpnu stávkovou pohotovost, která trvá.

(čtk, jm)