Derniéra ve formě volného setkání lidí z fotografií proběhne ve čtvrtek 18. září od 16.30 hodin. Výstava k autorovým padesátinám představí kolekci černobílých dokumentárních snímků.

V roce 1998 se uskutečnilo zatím poslední větší výstavní ohlédnutí za prací Pavla Charouska. Tehdy šlo o seriál výstav v Turnově, Jičíně, v Sobotce na Humprechtu a na Věžickém rybníku, zejména v souvislosti s představením dokumentárního projektu Češi Českého ráje. Na výstavách ale byly k vidění dokumentární snímky lidí a akcí od roku 1989.

V pořadí s druhou „inventurou" autor přichází až nyní, kdy představí kolekci černobílých dokumentárních snímků.

„Je dobré se na chvíli za svojí prací ohlédnout a zastavit se, dřív jsem nějak neměl čas a půlstoletí života je vhodnou příležitostí, kdy ten čas najít," glosuje autor.

Jak dodává, v jeho práci se toho za 25 let moc nezměnilo. I nadále s fotoaparátem dokumentuje lidi, významné akce i všední dny regionu Českého ráje.

„Pravdou je, že od roku 1998 jsem kus cesty ušel od novinářské práce pro jiné vydavatele k vlastnímu projektu, pocit být u všeho důležitého a prchavé okamžiky zaznamenat ale zůstávají. Archiv se rozrostl o další tisíce záběrů, které postihují zásadní oblasti naší současnosti, možná je to až trochu posedlost, která mě žene k dalším setkáváním s neznámými, a do dalších témat, která jsem ještě nefotil. Stále doufám, že z mých fotografií je pořád vidět, že tuhle práci dělám rád, stejně jako mám rád ono setkávání s lidmi," svěřuje se jubilant.

Pavel Charousek mimo jiné působí od roku 2000 jako tvůrce turnovské fotokroniky, několik let zpracovával i textovou část. Práce kronikářů si velmi váží a považuje ji za důležitou, a to právě v současném multimediálním světě, kdy se zdá, že informací je víc než dost.

„Až se z naší překotné doby bude chtít někdo něco za třicet či padesát let dozvědět, nebude procházet miliony odkazů na internetu, ale bude potřebovat hodnověrný a čtivý stručný přehled toho zásadního. A to právě může poskytnout městská či obecní kronika a je jedno, jestli je psána ručně nebo vytvářena pomocí moderních technologií. Základní sdělení zůstává," upozorňuje novinář Pavel Charousek.

Doprovodné akce:

•Setkání kronikářů regionu spolu s odborným seminářem.
•Doprovodná výstava historických kronik z regionu – mj. i na omezenou dobu ceněné Dlaskovy kroniky!
•Představení kronik a kronikářské práce žákům základních škol.
•Fotografický dokument – Jeden den v Turnově 2014, na kterém se budou podílet vybrané děti a studenti z turnovských základních a středních škol. V jednom zářijovém dni budou všichni najednou fotografovat život ve městě. Výsledný soubor bude zajímavou výpovědí o tom, jak naši současnost vidí – náctiletí. Stane se součástí kroniky města za rok 2014. 

(njt)