„Je to nádoba na uchovávání a preparování sýra. Podle rozborů víme, že syrečky vyráběli z kozího mléka," uvedl kurátor expozice Jan Prostředník.

Nádobu z počátku 15. století archeologové našli loni v Turnově, v ulici Antonína Dvořáka, na někdejším středověkém smetišti. „Nádoba se zachovala v celistvosti, což je také poměrně unikátní. To se často nestává," upozornil Prostředník.

Nálezy ze středověkého smetiště jsou jedním z pěti zastavení v soustavě chodeb a místností vybudovaných v domě U Bažanta v pěti etapách mezi 15. a 19. stoletím. Vystavené tam budou například i restaurované kachle objevené ve studni v Hluboké ulici v Turnově, středověké keramické nádoby z přírodní ledničky dřevařů či pastevců na Kozákově nebo nálezy z hradů Valdštejn a Kumburk.

Za obzvlášť cenné považuje Jan Prostředník garnituru železných pout z přelomu 14. a 15. století, které nalezli v hladomorně hradu Kumburk. „Sloužila k poutání krku. Byla ukotvena ke zdi a odsouzený byl připoután za krk v temnici Panenské věže," uvedl. Za unikátní považuje i na Valdštejnu objevenou šipku s tulejkou, která má částečně dochované ratiště šípu. To bylo vyřezáno z dubu zimního.

Ve sklepení domu U Bažanta bude výstava nejnovějších archeologických nálezů v regionu jen do 19. září. Různými technikami vybudovaná soustava podzemních chodeb bude přístupné v rámci prohlídky muzea do prosince.