Druhý ročník minifestivalu Netradiční Špindl nabídl lidem možnost vyzkoušet si to všechno na vlastní kůži.

V parku u Labužníka ve Špindlerově Mlýně bylo k dispozici více než třicet volnočasových aktivit a nových sportů, nechyběly společenské hry, různé hlavolamy, v permanenci byly výtvarná a relax-zóna s houpacími sítěmi, fatbagy a dětskými stany.

Stejně jako při loňské premiéře dorazilo 500 lidí. Akce byla zařazena do projektu České unie sportu Sportuj s námi, jejímž hlavním partnerem je společnost Synot.

Jak uvedli organizátoři, největší zájem byl o YO-YO workshop.

U Labužníka chutnaly netradiční sporty

„Největší zájem byl o YO-YO workshop, dospělí byli nadšení z možností vyzkoušet si terénní brusle a děti zase z bublinkové show. Líbila se jim i nová kreativní dílnička, která proti loňsku nabízela více kreativ a jsem ráda, že ji naši nejmenší využívali v hojné míře," svěřila se organizátorka Jana Hermanová. Ta stála u zrodu nejen této akce, ale i u založení nového snowboardového oddílu SK Loquitas, jenž se během krátké činnosti stal hybatelem náplně volného času zejména dětí. „Dnešní děti jsou vedeny spíše k trénování prstů pro používání mobilů a tabletů, na cvrnkací kuličky loni koukaly jako na zjevení. A to nemluvím o jejich bídné pohybové koordinaci," poznamenala Jana Hermanová.

Při druhém ročníku minifestivalu byli lidi více sportovnější, vyzkoušeli si sporty a aktivity, kterých si loni ani nevšimli. Hodně se hrály pétanque, kroket a kanjam. V parku u Labužníka panovala přátelštější atmosféra. „Letos se rodiny s dětmi zdržely delší čas. Zatímco loni si jen něco narychlo vyzkoušely a šly pryč, teď se na stanovištích zdržovaly daleko delší dobu, třeba i dvě hodiny," pochvalovala si Jana Hermanová.

Ke zdaru akce přispělo i pěkné slunečné počasí. Účastníci ocenili kreativitu pořadatelů, kteří nachystali minibazénky s vodou a stříkací pistole, takže se zájemci mohli osvěžit. „Tohle byl opravdu supernápad," pochvaloval si Míla Pražák, který přišel se svým pětiletým synem. „Za takovou akci zaslouží všichni velké poděkování. Špindl je v poslední době hodně komerčně zaměřen, tohle však mělo opravdového ducha sportu, za který nikdo nemusel nic platit. Organizace náročného odpoledne klapala, vyšlo počasí, všichni jsme byli spokojeni. Kde zažijete takové chvilky, ve kterých se na jednom stanovišti nebo u jednoho sportu či aktivity sejde pětiletý kluk a třeba sedmdesátiletý senior?"

Jan Bárta přijel do Špindlerova Mlýna až z Tábora, kde založil a vede oddíl dětí se zaměřením na všeobecnou sportovní přípravu. „Netradiční Špindl se mně líbil, byl na dobrém a atraktivním místě v centru, vyšlo počasí. Pořadatelé zvolili velice zajímavá a atraktivní stanoviště, takže se na nich mohli vyblbnout v tom dobrém slova smyslu opravdu všichni. Klapala i organizace. Přiznávám, že jsem tady byl i tak trochu na špionáži – rád bych totiž podobnou akci zorganizoval i u nás."

Mnozí využili i možnosti nechat si změřit čas na speciální MTB trati, kterou pomohl zorganizovat Bike Park Labská, který byl i spolupořadatelem koncertu kapel Víkendový guru, Braindead a Wooden ship v prostoru dojezdu na sjezdovce, takže závěrečná tečka měla úžasnou atmosféru.

(fr)