Podobná slova o uznávaném učiteli zazněla při úterní vzpomínce na městském hřbitově. „Na gymnáziu vychoval celou řadu žáků, kteří ho vnímali jako velkou autoritu. Tou byl i v dalších oblastech jako jsou vlastivěda, kultura, osvěta a menšiny. Svým významem, znalostmi a dovednostmi vysoko převyšoval trutnovské poměry,“ řekl historik Vladimír Wolf.

Procházka (27. ledna 1889 až 1. února 1976) usiloval o soužití Čechů a Němců. Před druhou světovou válkou se podílel na vydávání Trutnovských novin. Po válce psal do Krkonošské pravdy, kde pracoval i jako jazykový korektor. „Stál u zrodu knihy 700 let Trutnova, publikace o pobytu Komenského ve Vlčicích nebo publikací Krkonošské výstavy 1949,“ uvedl Wolf.

Za normalizace byl Procházka komunisty přinucen odejít ze školství a zcela odstaven z veřejného života. „130 let od jeho narození je podnětem a výzvou, jak jej v jiných podmínkách následovat. Čestné občanství nás k tomu zavazuje. Procházka osobnost by měla být inspirací a pro nás,“ dodal Vladimír Wolf.

Tomáš Katschner, dramaturg festivalu Jazzinec.
Vždycky se mi vyplatilo vsadit na to, co jsem slyšel na živo, říká Katschner