Vysloužilou třicetimetrovou lávku přes hlubokou průrvu Turnov zhruba před rokem strhl. Byla v havarijním stavu a neodpovídala normám. Radní si představovali, že ji takřka okamžitě nahradí konstrukce nová. Po zdržení s projektem se však znovu čeká. Stavitelé totiž termín rekonstrukce nedodrželi.

ČEKÁNÍ NA SUCHO

A tak turisté musí místo pořád obcházet. Z městského parku se tudy do další části Šetřilovska totiž nedostanou. Nová lávka za 1,2 milionu korun ze dřeva a oceli měla být přitom průchozí už od konce června. Město se nyní chce se zhotovitelem právě kvůli výraznému zdržení přít.

„Podle našich představ se lávka měla kvůli nedostupnosti v terénu stavět ze tří menších prvků a ty pak měly být smontovány na místě. Firma ale zvolila jiný postup. Smontovala lávku a jeřábem s vysokou nosností ji na místo usadila. Tím jí také vznikly potíže," řekl starosta Turnova Tomáš Hocke. Stavbaři totiž nejprve čekali na vhodné počasí a vyschnutí terénu, aby stotunové vozidlo mohlo vůbec lávku umístit.

PŘEDIMENZOVANÝ?

Pracovníci firmy se ale hájí tím, že i samotné jednotlivé díly mostního tělesa byly velké a těžké tak, že bez výkonného jeřábu s nimi manipulovat vůbec nešlo. Navíc je podle nich předimenzovaný.

„Kdepak pěší. Po něm mohou klidně jezdit i auta," tvrdili v minulém týdnu o tělese. Ze zbytečného plýtvání materiálem proto viní projektanta, na něhož svalují i vinu za to, že stavba je nejen drahá, ale hlavně tak mohutná, že bez mimořádně těžké techniky ji nebylo možné usadit.

Turnov stále nemá lávku. Je netrpělivý

Podle firmy prý zdržení zavinil jednak nevyschlý terén, ale i špatně řešené ukotvení tělesa a nutné úpravy díla na místě, kvůli špatným výkresům projektanta. „Museli jsme navíc nechat odstranit veliký strom, bylo deštivé léto a tím rozmoklý povrch, čímž se práce jistě zdržely. Pokutu ale vymáhat budeme. V radě města budeme zvažovat, za co můžeme my, jako zadavatel, a za co firma. Ale do zprovoznění díla stejně ještě chybí asi dalších čtrnáct dnů, takže i o tom všem budeme ještě s firmou jednat," uzavřel vše starosta Hocke. Ten také okomentoval odlišné architektonické řešení oproti předchozí lávce. „Museli jsme vynechat prostřední vzpěru, pilíř, který byl ukotven v korytu potoka, protože jej celá léta podemílala voda. A kvůli tomu původní lávka stále chátrala. To bylo jednou z hlavních podmínek nového řešení," řekl Hocke.

(gr)