Unikátní volební kandidátku už podruhé sestavilo Sdružení nezávislých kandidátů pro budoucnost obce v Čermné na Trutnovsku. Osmičlenná listina je totiž netradičně genderově nevyvážená, nachází se na ni totiž pouze ženy.

V Čermné však unikátní listinu kandidátů všeobecně vnímají jako účinný nástroj k tomu, aby bylo zastupitelstvo vyvážené. „Holky do toho všeho dění dají úplně jiný pohled, jak se říká od něžnější poloviny. Většinou se starají hlavně o kulturní život v obci. Jsem rád, že to u nás takto funguje,“ říká současný starosta Čermné Milan Halík, starosta bez politické příslušnosti, který kandiduje za Sdružení nezávislých kandidátů.

V Čermné se čtyřmi stovkami obyvatel se o volební úspěch budou ucházet hned tři uskupení, na nichž je zapsáno 26 kandidátů a kandidátek. Všechny se o přízeň voličů uchází právě pod hlavičkou sdružení nezávislých.

Jedničkami jsou Milan Halík, současný starosta obce, ergoterapeutka a zastupitelka Veronika Valášková a současný místostarosta Petr Baculák, povoláním instalatér. „Myslím, že se nevnímáme jako konkurence. Snažíme se spolupracovat. Z každé kandidátky se vždycky do zastupitelstva někdo dostane,“ říká starosta Čermné Milan Halík.

Také výsledky voleb v Trutnově by mohly nabídnout jednu neobvyklou situaci. V jednom zastupitelstvu by totiž teoreticky mohli zasednout kandidáti, které mezi sebou dělí třiasedmdesát let.

Do komunálních voleb se tady totiž zapojí Miloslav Šafařík (Žít v Trutnově), kterému je 91 let. Naproti tomu Piráti a nezávislí nasadili dva osmnáctileté benjamínky Karin Mihálikovou a Adama Šklíbu.

Kandidáti, kteří čerstvě dovršili plnoletost jsou také v Hostinném. Tady se o přízeň voličů budou ucházet Jakub Ciler (Hostinné žije!) a také Antonín Dymák (Starostové).

Druhým nejstarším kandidátem na Trutnovsku je Vlastimil Kubíček. Šestaosmdesátiletého komunistu budou moci zvolit lidé v Mostku.

Ilustrační foto
V Úpici investovali, lidé ale řeší bezpečí