Radim Fryčka (kandidoval za KSČM) je starostou Úpice.Zdroj: archivNového starostu mají od středy v Úpici. Jaroslav Hůlek (ČSSD) na začátku veřejného zasedání oznámil, že ve své funkci ze zdravotních důvodů končí.

Jeho nástupcem se stal Radim Fryčka (KSČM). Dosavadní místostarosta získal nejtěsnější možnou podporu zastupitelů.

Jaroslav Hůlek se v posledních měsících potýká s vleklými zdravotními potížemi, které ho přinutily post starosty opustit. Úpici vedl od roku 2010 ve druhém volebním období. Starostenský post v roce 2014 obhájil i přesto, že se jeho strana vítězem nestala, skončila dokonce až na 4. místě.

RADIME, HLASUJ

Radim Fryčka proti sobě protikandidáta neměl. Podporu ale získal minimální. I když se hlasování chtěl sám pravděpodobně zdržet, Hůlek ho vyzval slovy „Radime, hlasuj" ke zvednutí ruky. Pokud by pro sebe nehlasoval, Úpičtí by pravděpodobně nového starostu nezvolili. Zbylí členové zastupitelstva se totiž volby zdrželi, případně byli proti.

Koalice v Úpici má nejtěsnější většinu. Dvě po volbách nejsilnější strany tu paradoxně zůstaly v opozici. Pravdou ale zůstává, že Fryčka podporu mezi veřejností má.

Potvrzují to i slova z městské opozice. „Radim Fryčka je z koaličních zastupitelů nejlepší volbou pro funkci starosty. Jeho jednání je slušné, není to žádný řvoun a neuráží ostatní. Vždy hledá schůdné řešení," řekl Aleš Andrš (ANO 2011).

„Myslím si, že je zbytečné někoho kádrovat. Radim Fryčka je schopný a slušný člověk. Většina lidí to ví," řekl ještě během zasedání Jiří Říha. Odsoudil tím i nesmělý pískot jiného z občanů, který se s komunistickým starostou neztotožnil.

DOTÁHNOUT ZAPOČATÉ

Radim Fryčka se v roce 2014 dostal do zastupitelstva města jako jediný za KSČM. Ze čtvrtého kandidátního místa ho na radnici vynesly preferenční hlasy.

„Máme před sebou na zbývající rok a půl hodně úkolů, které jsou rozdělané. Chtěl bych, abychom je splnili a pokračovali v započaté práci," řekl nový úpický starosta. „Ze sociálních sítí už vím, že proti mě jdou určité hlasy. Je to v pořádku. Nejsem a ani nemohu být přijatelná osoba pro všechny. Budu se ale snažit o to, abych vyšel lidem i všem zastupitelům vstříc a abychom si rozuměli," vyhlásil bezprostředně po zvolení v krátkém projevu Radim Fryčka.

Pozici místostarosty po Radimu Fryčkovi zastupitelé prozatím neobsadili. Volbu odložili na příští zasedání.