Velkých změn dozná ještě do konce roku sportovní hřiště u úpické základní školy na Lánech. Město ho totiž za pomoci dotace z ministerstva financí výrazně zmodernizuje. Všechny sportovní plochy, využívané především pro atletiku, se dočkají nových tartanových povrchů. Na přilehlém plácku navíc vyroste zcela nové víceúčelové hřiště na basketbal, tenis či malou kopanou.

„Obdrželi jsme dotaci ve výši 5 milionů korun. Z této částky vznikne za školou na Lánech nádherné sportoviště. Změní se všechny sektory, ve všech bude nově položen tartan, proto nebudeme muset řešit problémy s údržbou drah. Změní se také přilehlý volejbalový plac. Na jeho místě vybudujeme hřiště s umělou trávou, které bude olemováno klecí, kvůli tomu, aby odsud neodlétávaly míče," řekl místostarosta Úpice Karel Šklíba. „Připravíme i rozvody elektřiny, aby se u hřiště v budoucnu mohlo udělat osvětlení," dodal. Náklady na přebudování areálu se mají vyšplhat k sedmi milionům korun.

Úpické hřiště na Lánech vylepší miliony korun

Největší změnou na lánském sportovním hřišti bude především výměna povrchů. Na atletickém oválu i stovkové rovince vystřídá škváru moderní umělohmotný materiál, inovací projdou i další sektory – rozběhové dráhy na vrh koulí, hod oštěpem, skok do dálky i do výšky.

Stadion, přiléhají k ZŠ Úpice – Lány, která byla dosud jeho správcem, běžně slouží pro sportování veřejnosti a také žáků z úpických a okolních škol. Přestavbou přilehlého menšího povrchu na moderní víceúčelové hřiště se výrazně rozšíří nabídka zdejších sportovních aktivit. Zatímco menší ze sportovišť do současné chvíle sloužilo především pro volejbal či nohejbal, v budoucnu tu díky speciálnímu povrchu a vybavení budou moci lidé hrát například také malou kopanou, tenis nebo basketbal.

I díky modernizaci navíc prakticky odpadne podmínka, že za nepříznivého počasí je používání změklé atletické dráhy zakázáno. Dosud totiž hrozilo, že by se škvárový povrch mohl propadat a vznikly by tím nové náklady na údržbu. Ovál i další sportoviště budou teoreticky přístupné za každého počasí.
„Sportovat sem bude moci přijít opravdu každý po dohodě s novým správcem, kterým bude příspěvková organizace města Sportovní a turistické centrum Jestřebích ho," řekl Karel Šklíba, místostarosta Úpice. V areálu u základní školy je navíc k dispozici také hřiště pro děti či seniory.

Kompletní úprava atletického oválu a ostatních sportovišť má být hotová ještě před koncem letošního roku. Ve stejném termínu má vyrůst také zmíněné víceúčelové hřiště pro míčové sporty, které bude ve stejném areálu.